Spaarlamp of tl-buis: waar lever je ze in?

Onderscheid jij een halogeenlamp van een spaarlamp? En een tl-buis van een langwerpige ledlamp? Veel consumenten, maar ook professionals weten niet met welke lamp ze precies te maken hebben. Terwijl het type lamp wel bepaalt waar je deze moet inleveren na verwijdering. Voor professionals is het een ‘must’ als zij het volgens de regels willen doen. En het is beter voor het milieu: energiezuinige verlichting kan namelijk voor 93 procent worden gerecycled en zo belanden milieugevaarlijke stoffen, zoals kwik, niet op de verkeerde plek. Om er achter te komen in welke categorie uw lamp valt, heeft LightRec een handig overzicht gemaakt.

Infographic halogeen gloeilamp ledverlichting spaarlamp tl-buis

Toch nog twijfels?
In principe mogen alleen gloeilampen en halogeenlampen bij het restafval en moeten alle overige lampen (ledlampen, spaarlampen, tl-lampen en andere gastontladingslampen) én alle bijbehorende armaturen ingeleverd worden voor recycling. Twijfel je? Breng dan de oude lampen altijd naar een Wecycle inleverpunt of naar de gemeentelijke milieustraat, dan komen ze zeker goed terecht.

Waar inleveren?
Wecycle heeft een groot landelijk netwerk van inzamelpunten voor kapotte verlichting en armaturen. Zowel consumenten als professionals kunnen bij meerdere inleverpunten terecht. Inmiddels is een groot deel van de Nederlandse winkels, waaronder supermarkten, bouwmarkten, tuincentra en verlichtingszaken voorzien van Wecycle inlevermeubelen. Professionals kunnen ook terecht bij (Technische) groothandels. Daarnaast kunnen consumenten en professionals met kleine hoeveelheden terecht bij de milieustraat. Bij grote projecten heeft Wecycle altijd een passende oplossing, zoals een container op locatie. Ook voor veilige opslagmiddelen kun je bij Wecycle terecht.

Om het dichtstbijzijnde inleverpunt in de buurt te vinden, is er de Wecycle-zoeker. Voer je postcode of woonplaats in en je weet meteen waar je terecht kunt met de oude lamp(en).