Inzameling   13 oktober 2022

Non-food-discounter Action ontvangt Gouden Bakkie Award voor inzamelen afgedankte verlichting

Zoetermeer, 13 oktober 2022 | Non-food-discounter Action is onlangs onderscheiden met een Gouden Bakkie Award voor de bovengemiddeld goede inzamelresultaten en inzet op het gebied van afgedankte lampen. Het bedrijf is inmiddels zelfs uitgegroeid tot één van de grootste inzamelaars op dit gebied in de retailbranche – een prestatie die aansluit op de ambities van het bedrijf om de bedrijfsvoering te verduurzamen en meer circulair te maken.

De Gouden Bakkie Award werd in 2012 in het leven geroepen, met financiële steun van stichting LightRec namens de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting. De onderscheiding wordt, inmiddels voor de 11e maal, jaarlijks toegekend aan bedrijven en/of gemeenten die zich op het gebied van inzameling van lampen en armaturen positief (hebben) onderscheiden. Niet alleen het daadwerkelijk ingezamelde gewicht aan lampen en armaturen kan daarvoor een indicatie zijn, maar ook een langjarige vlekkeloze executie van de inzameling. Of bijvoorbeeld het actief ondersteunen van speciale inzamelacties die Stichting Organisatie Producenten-verantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN), bekend van de Wecycle inleverpunten en -campagnes, organiseert. 

Al sinds 2016 staan er in dat kader Wecycle inleverbakken in de meer dan 400 winkels van Action die in Nederland te vinden zijn. Het systeem van inzameling is strak ingeregeld, zegt Tjeerd Bartels, Head of Sustainability bij Action. “De bakken zijn zo gepositioneerd in de winkels dat ze altijd gemakkelijk toegankelijk zijn voor onze klanten, na het kassapark of in de buurt van het winkelwagenpark. Ook vermelden we nadrukkelijk op het welkomstbord dat we lampen en batterijen inzamelen. Onze medewerkers controleren wekelijks hoe vol de bak zit en legen die op tijd. Ook verwijderen ze eventueel restvuil uit de bak en nemen ze contact op met Stichting OPEN om de volle containers op te laten halen. Daarnaast worden de bakken ook schoongemaakt door onze medewerkers.”

Volgens Bartels is het voor een internationaal opererende winkelketen als Action – het bedrijf is actief in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Italië en sinds 2022 ook in Spanje – niet meer dan logisch om verantwoordelijkheid te nemen voor het beheer van producten in de afvalfase, en om een inname- en verwerkingsstructuur te hebben. “We zijn een grote partij in de verkoop van verlichting en producten die lampen bevatten, dus die verantwoordelijkheid spreekt voor ons voor zich”, aldus Bartels. “Deze Award zien we als een mooie erkenning dat we samen met onze klanten bijdragen aan een verantwoorde verwerking van oude of kapotte verlichting.”

Groeiend maatschappelijk bewustzijn

Action is populair en groeit razendsnel. Daarmee groeit volgens Bartels ook een zeker maatschappelijk bewustzijn binnen de organisatie. Hij zegt: “Voor ons is het belangrijk dat onze klanten een goed gevoel hebben als zij onze producten kopen. We investeren daarom steeds meer in kwalitatieve en duurzame inkoop en productie. In samenwerking met impactorganisatie Circle Economy werken we dit jaar toe naar een bedrijf breed inzicht in hoe circulair de producten van onze 14 verschillende productcategorieën zijn, en waar kansen liggen om een zo groot mogelijke positieve circulariteitsbijdrage te leveren. We kijken daarbij onder meer naar relevantie, circulaire volwassenheid en hoe we producten meer circulair kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerp van een product, de herkomst van de materialen, hoe het product wordt gemaakt maar ook de manier waarop een klant het gebruikt en recyclet.”

Nu al wordt 70% van alle papieren en houten producten in de Action-winkels duurzaam ingekocht en is 86% van het verkochte katoen duurzaam verbouwd. Ook hangt er inmiddels in meer dan 50% van de filialen energiezuinige ledverlichting. “We zijn goed op weg, maar er is ook nog veel werk te verzetten, nu en met het oog op de toekomst’’, zegt Bartels. “Voor ons is deze Gouden Bakkie Award dan ook niet alleen een beloning voor onze ambitie om in te zamelen, maar zeker ook een inspiratie om een duurzame houding breed in de organisatie verder door te voeren.”

Volgens Gied van Hoorn, bestuurslid van Stichting OPEN en directeur van LightRec, belangenbehartiger voor de verlichtingssector, is de Gouden Bakkie Award voor Action “meer dan verdiend”. Van Hoorn: “Met meer dan 400 inleverpunten draagt Action actief bij aan de brede verspreiding van inzameling en recycling in Nederland. Daar komt bij dat de winkels druk bezocht worden door een brede diversiteit aan mensen, wat effectief bijdraagt aan de zichtbaarheid.”

Lees hier het hele interview met action https://www.stichting-open.org/action-scoort-met-professioneel-ingeregelde-inzameling/

Home Nieuws & opinie Non-food-discounter Action ontvangt Gouden Bakkie Award voor inzamelen afgedankte verlichting