Waarom verlichting apart inzamelen?

Afgedankte energiezuinige lampen, zoals tl-buizen, spaar- en ledlampen, moet apart worden ingeleverd. Als deze lampen bij het restafval terechtkomen kan dat schadelijk zijn voor het milieu omdat ze kleine hoeveelheden kwik bevatten. Bovendien kan verlichting voor meer dan 90% worden gerecycled. Alle reden dus om lampen apart te bewaren en in te leveren. Naast lampen, moeten ook verlichtingsarmaturen gescheiden en ingeleverd voor recycling. Armaturen kunnen PCB-houdende condensatoren bevatten en verdienen daarom een aparte behandeling. U kunt oude lampen altijd inleveren op de plek waar u nieuwe lampen koopt. Bij steeds meer groothandels, waaronder Technische Unie en Rexel, staan inzamelbakken waarin u oude verlichting altijd kwijt kunt. Technische Unie biedt daarnaast de mogelijkheid om lampen via hun logistieke systeem mee terug te geven. Bij grote projecten (>50kg afgedankte verlichting), haalt OPEN de verlichting gratis op. OPEN levert ook inzamelmiddelen waarin u lampen en armaturen veilig op kan slaan.

Inleveren voor installatiebedrijven

Installatiebedrijven die deel uitmaken van een keten met een eigen distributiecentrum, kunnen hun afgedankte energiezuinige lampen en armaturen via de retourlogistiek inleveren. OPEN haalt de verlichting vervolgens op bij het distributiecentrum.

Meer weten over de inzamelmiddelen of een samenwerking met LightRec en OPEN?

Neem dan contact op Lightrec of OPEN.

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer