Inzameling   4 augustus 2017

Wecycle roept bouw- en sloopsector op om ook consumentenarmaturen in te leveren

Wecycle start dit najaar een voorlichtingscampagne om installateurs, bouw- en sloopmedewerkers bewust te maken van het feit dat zij lampen, armaturen én consumentenarmaturen moeten inleveren voor recycling. In de loop van 2018 is het namelijk verplicht om ook kleinere consumentenarmaturen in te zamelen voor recycling. Dit jaar benadrukt de stichting bovendien dat verlichting ook bij sloop- en renovatieklussen niet vergeten moet worden. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van elektronica en verlichting in Nederland.

Onderdeel van de voorlichtingscampagne is opnieuw ‘Bakkie Radio’, de radioshow die begin oktober te beluisteren is op 538, EPower, Radio 10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime FM. In deze ‘radioshows’ benadrukt Wecycle dat professionals gratis inzamel-’bakkies’ kunnen aanvragen om hun lampen en armaturen in op te slaan en deze ook gratis op kunnen laten halen.

Daarnaast brengt Wecycle een speciale krant uit voor installateurs, sloop- en renovatiebedrijven, waarin ze onder meer aandacht vraagt voor een wetswijziging die in de zomer van 2018 ingaat. Deze regeling houdt in dat niet alleen professionele armaturen, maar ook consumentenarmaturen moeten worden ingeleverd voor recycling.

Meer verlichting uit sloop en renovatie

De oproep aan sloop- en renovatiebedrijven om méér verlichting in te leveren vloeit voort uit een offensief dat Wecycle, Stichting LightRec Nederland en branchevereniging VERAS vorig jaar zijn gestart om meer lampen en armaturen uit de sloop te laten recyclen.

Naar schatting komen er jaarlijks zo’n 900.000 kilo aan armaturen en 460.000 stuks aan lampen vrij uit sloop- en renovatieprojecten. “Daarvan komt op dit moment maar een fractie terug in het inzamelsysteem, terwijl wij de materialen uit lampen voor 90 procent en uit armaturen voor 75 procent laten recyclen”, aldus Jan Vlak, algemeen directeur van Wecycle. “

Daarnaast worden de kleine hoeveelheid kwik uit de lampen en schadelijke condensatoren uit armaturen verantwoord verwijderd, zodat ze het milieu niet kunnen belasten.”De campagne, in opdracht van Stichting LightRec Nederland, loopt van 5 tot en met 31 oktober. Naast Bakkie Radio en de speciale krant, staan er ook billboards langs snelwegen en ledborden langs de lijn bij voetbalwedstrijden uit de Eredivisie.

Home Nieuws & opinie Wecycle roept bouw- en sloopsector op om ook consumentenarmaturen in te leveren