Inzameling   1 oktober 2019

Vernieuwde Jekko voorkomt zwerflampen in kliko

Nog te veel oude gloeilampen, spaarlampen en ook al de eerste led-verlichting die nu kapotgaat wordt samen met het normale huisvuil zomaar in de grijze kliko gegooid. En daar hoort het niet thuis. Om consumenten het makkelijk te maken kapotte lampen en zelfs kleine armaturen gescheiden in te zamelen, is er nu alweer de derde generatie Jekko inzamelbox. De introductie vindt plaats tijdens de Nationale Recycle Week die van 14-21 oktober door Heel Holland Recyclet (HHR) wordt georganiseerd.

Van de eerste generatie Jekko zijn er inmiddels sinds 2012 meer dan 1 miljoen verspreid en in veel Nederlandse huishoudens een bekende verschijning in de werkkast geworden. Deze vernieuwde inzamelbox, opnieuw door LightRec gefinancierd en mogelijk gemaakt, helpt consumenten om kapotte (spaar)lampen, kleine elektrische apparaten, kapotte spaarlampen en lege batterijen netjes op één centrale plek te bewaren. Als de losse bakjes vol zijn kunnen ze afzonderlijk of tegelijk heel eenvoudig meegenomen worden naar de supermarkt, bouwmarkt, elektro-retailer of de milieustraat van de gemeente om de afgedankte spullen daar in één keer in een Wecycle inzamelbak te deponeren.

De vernieuwde Jekko kent een nieuw design en is duurzamer dan de vorige versie omdat hij geen kunststof onderdelen meer bevat. Er passen nu ook makkelijk kleine armaturen zoals zaklampen en led-kaarsen in.

Gied van Hoorn, directeur van LightRec zegt: “We lanceren de vernieuwde Jekko-inzamelbox tijdens de Nationale Recycle Week. Vanaf dat moment is hij te verkrijgen bij gemeenten, scholen en kringloopwinkels. We gooien letterlijk onze Jekko in de strijd tegen de kliko. En gebruiken deze campagneweek als deelnemer van Heel Holland Recyclet om de inzameling van lampen en armaturen een extra boost te geven. We gaan ervoor zorgen dat we aan de voorkant, dus via elk huishouden, nog meer inzamelen en minder laten verdwijnen via het reguliere huisvuil dat verdwijnt in de grijze kliko of ondergrondse afvalcontainers. Zodra je de jekko in huis hebt, doet een kind de was en behoort het zomaar weggooien van lampen tot het verleden.”

Over Heel Holland Recyclet

Heel Holland Recyclet is een gezamenlijk initiatief van overheden, gemeenten, retail-organisaties, producenten en organisaties die de feitelijke inzameling en recycling van e-waste (elektrische apparaten en verlichting) verzorgen. Doel is de urgentie en noodzaak van gescheiden inzameling van e-waste extra onder de aandacht te brengen en hierbij burgers, bedrijfsleven en overheid nauw te betrekken. Deelnemers aan het initiatief zijn RND, NVRD, Rijkswaterstaat, Stichting RTA, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, Stichting FIAR CE (TV en Audio), ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, SMR, SVEG, Stichting Witgoed, WEEENL , Wecycle en Stichting ZRN.

Lees ook:

Home Nieuws & opinie Vernieuwde Jekko voorkomt zwerflampen in kliko