Verlichting speelt sleutelrol in verduurzaming winkels en kantoren
GRB Verlichtingsonderhoud is dit jaar één van de winnaars van de Gouden Bakkie Award. Dit Utrechtse bedrijf, onderdeel van Van den Pol Elektrotechniek, is al meerdere decennia actief in het installeren en onderhouden van verlichting in winkelketens, distributiecentra, magazijnen, kantoren en industrie. Business Unit Leider Tom Oudijk signaleert een sterk stijgende vraag naar energiezuinige verlichting in de zakelijke markt, maar maakt zich ook zorgen over de tijdige beschikbaarheid van voldoende ledverlichting.

Het zijn niet alleen de grote aantallen ingezamelde lampen en armaturen die de uitreiking van een Gouden Bakkie Award aan GRB Verlichtingsonderhoud rechtvaardigen. Het bedrijf adviseert klanten namelijk ook al jaren actief hoe zij de verlichting in hun bedrijf slimmer en duurzamer kunnen maken, bijvoorbeeld door over te stappen op led-tl buizen (retro-fit) of ledarmaturen. “We vervangen steeds meer traditionele tl-buizen door led-alternatieven of ledarmaturen, en dat leidt automatisch tot een aanzienlijke inzamelhoeveelheid”, zegt Oudijk. “Dat er in 2023 er een energielabel C-verplichting komt voor kantoorpanden, speelt daarbij een belangrijke rol. We wijzen klanten er al een paar jaar op dat deze wetgeving eraan zit te komen en dat verlichting daarin een sleutelrol speelt, maar nu 2023 dichterbij komt vinden we merkbaar meer gehoor. Het is een luxeprobleem, maar de vervangingsagenda voor 2022 lijkt snel vol te lopen.”
Business Unit Leider Tom Oudijk (3e van links) van GRB Verlichtingsonderhoud ontvangt de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van LightRec directeur Gied van Hoorn (2e van links) en Raymond Onink van Stichting OPEN (3e van rechts).
Wat een luxeprobleem is voor GRB Verlichtingsonderhoud, kan echter maar zo eens een echt probleem zijn voor veel andere bedrijven. “De eerlijkheid gebied te zeggen dat er in Nederland nog wel het een en ander moet gebeuren voor 2023, en we hebben feitelijk nog maar dik een jaar”, vat Oudijk samen. “En daar komt nog een andere uitdaging bij en dat is de beschikbaarheid van producten. Ledlampen bevatten elektronica en er is wereldwijd een nijpend tekort aan onder meer microchips, wat momenteel leidt tot lange en soms zeer lange levertijden. Waar we voorheen binnen twee weken een bestelling in huis hadden, moeten we daar momenteel tot wel een half jaar op wachten. Dat is een probleem dat niet van de ene dag op de andere kan worden opgelost.”
Belangrijke waarde
GRB Verlichtingsonderhoud werkt al sinds de oprichting van LightRec en Wecycle met deze partijen samen. Oudijk: “Aandacht voor het milieu is voor ons altijd al een belangrijke waarde geweest, dus we nemen eigenlijk al 25 jaar de oude lampen mee voor recycling. Sinds 2000 voeren we ze af via Stichting OPEN/Weycle, de producentenorganisatie achter de Wecyclecampagnes en-inleverpunten. We nemen ook lampen mee die de klanten elders gekocht hebben en zelfs bestaande voorraadjes met oude lampen die zij zelf verwisseld hebben. Want vaak zitten die klanten daarmee in hun maag, omdat ze die dan niet altijd kwijt kunnen bij de gemeentelijke milieustraat.”
Bij GRB Verlichtingsonderhoud wordt bijna 90% van al het afval gerecycled. “Niet alleen lampen en armaturen, ook kunststoffen, hout, papier, karton en accu’s van noodverlichtingsarmaturen worden gescheiden ingezameld”, zegt Oudijk. “Daarnaast kopen we zoveel mogelijk lampen in industrieverpakking zodat we minder verpakkingsmateriaal overhouden, rijden we in compacte en zuinige elektrische bedrijfsauto’s en werken we zo veel mogelijk regionaal om onnodige vervoersbewegingen te beperken. Ook is ons bedrijfspand voorzien van zonnepanelen, daglichtregeling, automatische zonwering en een WTW (Warmte Terug Wininstallatie – red.). We hebben niets voor niets sinds 2015 de hoogste trede van de CO2-Prestatieladder.”
Over de samenwerking met LightRec en Stichting OPEN is Oudijk meer dan tevreden. “Het zijn partijen die echt met ons meedenken. Zo hebben we op onze vestiging sinds twee jaar de beschikking gekregen over een 10-voets container voor de armaturen, ter vervanging van de eerdere kleinere bakken. Nu hoeft er niet meer iedere week een vrachtauto langs te komen om die armaturen op te halen, maar nog maar eens per maand. Scheelt toch weer een heleboel niet-gereden kilometers.”