Te veel consumenten gooien oude lamp nog in vuilnisbak
Hoewel steeds meer Nederlanders lampen inleveren voor recycling, geeft een derde van de consumenten toe hun oude lampen nog steeds in de vuilnisbak of glasbak te gooien. Dat blijkt uit het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ in opdracht van stichting LightRec onder meer dan 1000 consumenten. Uit het onderzoek komt naar voren dat vooral mannen en jongeren nog niet altijd weten waar een oude lamp thuishoort.

Consumenten die hun oude lamp wel op de juiste plek inleveren, kiezen het vaakst voor inleveren in de winkel (45%), gevolgd door de milieustraat (27%).
Uit het onderzoek blijkt dat de ledlamp inmiddels favoriet is onder consumenten. Meer dan de helft van de respondenten heeft de voorkeur voor een ledlamp boven een spaar-, gloei- of halogeenlamp, een trend die ook terug te zien is in de stijgende verkoopcijfers. Bijna 59% van de ondervraagden kocht als laatste lamp een ledlamp. Een kleinere groep (37%), koopt nog het liefst een spaarlamp. Een kleine minderheid (10%), blijft echter terugverlangen naar de ouderwetse gloeilamp, ook al is deze nauwelijks nog te koop in de winkel.
Het belangrijkste criterium bij de aanschaf van een nieuwe lamp is uiteraard de prijs. Daarna kijkt de Nederlandse consument ook naar lichtkleur en -sterkte. Ook het energieverbruik wordt meegenomen in de afweging, maar dit punt staat niet bovenaan het lijstje. Eenmaal aangeschaft, is het vooral de man die de nieuwe lamp indraait, dit doet hij significant vaker dan de vrouw des huizes.
Wereld te winnen
Hoewel er inmiddels bij 3600 winkels inzamelbakken staan voor verlichting, weet een kwart van de consumenten nog niet dat ook oude lampen moeten worden ingeleverd voor recycling. Daarnaast weten veel consumenten een ledlamp niet van een gloeilamp of spaarlamp te onderscheiden. “Ook op het kennisniveau valt dus nog een wereld voor ons te winnen”, aldus Gied van Hoorn, directeur van LightRec, de stichting die opdrachtgever is voor de inzameling en recycling van verlichting.
“Inmiddels kun je bij elke winkel die lampen verkoopt, ook je oude lamp inleveren. Belangrijk, want verlichting kan bijna volledig worden gerecycled en zo komen schadelijke stoffen zoals kwik niet in het milieu terecht. Niet in de vuilnisbak gooien dus. Daar komt bij dat vanaf 2018 ook armaturen (het omhulsel waar je de lamp indraait, red.) wettelijk gezien ingeleverd moeten worden voor recycling. Breng dus de lamp en het ‘peertje’ zelf naar de inzamelbak in de winkel of de milieustraat.”
Over het onderzoek
In het kader van het ‘Nationaal Verlichtingsonderzoek’ verrichtte Goos Marketing Research (GMR) onderzoek naar de aankoop en afdanking van verlichting onder Nederlandse consumenten. Ten behoeve van het onderzoek enquêteerde GMR een CBS-representatieve steekproef van 1.043 consumenten.
LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting. Wecycle regelt daarbij de logistiek en de voorlichting van consumenten en professionals. Zie voor meer informatie: lightrec.nl.
Over Stichting LightRec
LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.
Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.
LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.
Over Wecycle
Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.
In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.
We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder ’nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in. Zie voor meer informatie: wecycle.nl.