Inzameling, Recycling   6 maart 2018

Start consumentencampagne over recycling van armaturen

Deze week start een grootschalige tv-campagne om consumenten erop te wijzen dat ook consumentenarmaturen ingeleverd moeten worden voor hergebruik. Een verandering in de wetgeving betekent dat nu alle soorten verlichting moet worden ingeleverd. De tv-commercial benadrukt dat consumentenarmaturen, zoals een bureaulamp, bedlamp of stalamp, apart van de ingedraaide lamp moet worden afgegeven. De campagne wordt door Wecycle uitgevoerd, in opdracht van LightRec.

De campagne geeft ook extra aandacht aan kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. In de afgelopen jaren zijn kringloopwinkels sterk in populariteit toegenomen. Ze zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. Bijna alles wat binnenkomt in de kringloopwinkels krijgt een tweede leven door producthergebruik of recycling. De doelen van kringloopwinkels en Wecycle liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten. Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels.

Doe maar lekker apart

Om consumenten op de hoogte te brengen van de verandering in de regelgeving, voert Wecycle onder het mom ‘Doe Maar Lekker Apart’ een swingende campagne. Een tv-spot in musicalstijl laat op een toegankelijke manier zien dat de armatuur en bijbehorende lamp apart ingeleverd dient te worden bij gemeente, winkel of kringloop. Bekijk hier de tv-spot.

Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen. Door afgedankte verlichting in te leveren bij Wecycle, worden lampen voor 90 procent en armaturen voor 75 procent gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Daarnaast blijven milieugevaarlijke stoffen als kwik of pcb-houdende onderdelen uit het milieu door recycling.

Wetswijziging

In augustus 2018 wordt de wetgeving ten aanzien van de inzameling uitgebreid, waardoor consumentenarmaturen ook moeten worden aangeboden voor recycling. Voor importeurs en producenten van consumentenarmaturen kan het inhouden dat registratie bij LightRec Nederland een verplichting wordt. Meer informatie is te lezen op de websites van LightRec en Wecycle.

Volg LightRec op twitter via @LightRec
Volg Wecycle op twitter via @Wecycle

Over Stichting LightRec

LightRec is een gezamenlijk initiatief van inmiddels meer dan 500 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Tezamen geven zij invulling aan de doelstelling van LightRec: het collectief bevorderen van milieuverantwoorde inzameling en recycling van verlichtingsapparatuur. De inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan Wecycle, dat actief samenwerking zoekt met fabrikanten, detaillisten, installateurs, consumenten en gemeenten om gezamenlijk de inzamelingsresultaten verder te verhogen.

Energiezuinige lampen zijn goed voor het milieu, omdat ze minder energie verbruiken dan gloeilampen en voor meer dan 90% recyclebaar zijn. Om de volledige milieuwinst van deze lampen te bereiken, moeten ze wel gescheiden worden ingezameld en ingeleverd. Dankzij een landelijke dekkend systeem van Wecycle kunnen afgedankte spaarlampen, tl-buizen, ledlampen en armaturen eenvoudig en kostenefficiënt worden ingezameld en gerecycled. Meer informatie: wecycle.nl.

LightRec besteedt veel aandacht aan (brede) consumentenvoorlichting over de voordelen van het gebruik van energiezuinige verlichting en het belang van gescheiden inzameling. Dit doet zij door onder meer de communicatieactiviteiten van Wecycle te ondersteunen.

Over Wecycle

Wij zijn de stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Dankzij onze inspanningen krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Hiervoor werken we samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1.000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2.000 scholen en heel veel consumenten.

In onze Wecycle Service Centers verbinden we de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan.

We garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder ’nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in.

Home Nieuws & opinie Start consumentencampagne over recycling van armaturen