Ook in openbare verlichting zet verduurzaming de toon
Tot de vijf winnaars van de Gouden Bakkie Award 2021 behoort ook Van Gelder Verkeerstechniek B.V. uit Nijkerk. Met elf vestigingen door het land is dit bedrijf een bekende speler in het installeren en onderhouden van openbare verlichting zoals lichtmasten, tunnelverlichting, wegbewijzering en verkeerstekens. Uitvoerder Cor Rietberg is al sinds 1984 werkzaam bij Van Gelder en heeft de bewustwording ten aanzien van het belang van inzameling en recycling de laatste jaren enorm zien groeien.

Als uitvoerder is Rietberg vooral actief in de regio Utrecht en een deel van Gelderland, al wil hij ook wel eens een project elders in het land tot een goed einde brengen. “Onze opdrachtgevers zijn veelal gemeenten en netbeheerders zoals Stedin, Liander en Enexis”, zegt hij. “Voor hen plaatsen en installeren we onder andere licht- en verkeersmasten, portalen en verdeelkasten. Daarbij hoort trouwens ook het aanleggen van het kabelnet zoals de grondkabels, en de bescherming daarvan met kabelmoffen. En natuurlijk het netjes afvoeren van lampen en armaturen die we vervangen.”
Cor Rietberg (midden) uitvoerder bij Van Gelder Verkeerstechniek, ontvangt de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van LightRec directeur Gied van Hoorn (rechts) en Raymond Onink van Stichting OPEN (links).
Van Gelder heeft zelf bij Lightrec aangegeven genomineerd te willen worden voor een Gouden Bakkie Award. Rietberg: “Heel simpel: we vinden duurzaam werken heel belangrijk, en meedoen aan deze prijs gaf ons de kans dat eens wat breder voor het voetlicht te brengen. Dat we ‘m ook gekregen hebben is dus heel mooi. Persoonlijk vind ik het ook wel terecht, want we doen dit al bijna tien jaar en hebben inmiddels een waterdicht systeem ontwikkeld. Ik kan met de hand op mijn hart verklaren dat er bij ons geen sprake is van lekstromen, bijvoorbeeld dat oude verlichting bij oudijzer boeren terecht komt: we zamelen 100% in.”
Weinig omkijken naar
De samenwerking met Stichting OPEN, de producentenorganisatie achter de Wecyclecampagnes en -inleverpunten verloopt volgens Rietberg ‘zeer soepel’. “We hebben bakken staan voor lampen, een container voor de armaturen en ook bakken waar we de afgeknipte kabels in doen. Als de bakken vol zijn neemt de werkvoorbereider contact op met Stichting OPEN en krijgen we keurig een dag en tijdstip teruggekoppeld waarop de bakken worden gewisseld. We hebben er weinig omkijken naar, ook al proberen we er wel altijd bij aanwezig te zijn.”
Sinds zijn aantreden bij Van Gelder in 1984 heeft Rietberg de houding ten aanzien van recycling binnen de gemeenten totaal zien veranderen, zegt hij. “Eigenlijk is het met de oprichting van LightRec en Wecycle in 1999 pas echt gaan leven, en inmiddels is het gewoon een eis van gemeenten en provincies dat we op verantwoorde wijze onze afvalstoffen beheren, al dan niet opgenomen in het bestek. Voor ons is dat prima, want zelfs als ze het niet zouden vragen, zouden we het toch doen. Het is voor ons in de loop der jaren een speerpunt geworden, net als slimmer omgaan met energie door het installeren van ledverlichting. Zeker met het oog op de klimaatverandering is het enorm belangrijk dat elk bedrijf zijn steentje bijdraagt.”