Producenten   26 mei 2020

Ledverlichting in kantoren: wanneer maak je de overstap?

De laatste tijd krijgen we bij LightRec nogal wat vragen binnen over het verplicht installeren van ledverlichting in kantoren. Gaat dat gebeuren? En zo ja, per wanneer dan?

Het zit zo. Begin november 2018 heeft de Tweede Kamer inderdaad een motie aangenomen om bedrijven te verplichten vanaf 1 juli 2020 enkel nog ledverlichting te gebruiken (motie Van der Lee en Mulder). Maar een motie moet eerst omgezet worden in een wet, voordat er daadwerkelijk sprake is van verplichting. Zolang dat niet is gebeurd, mag en zal de overheid niet handhaven. Kortom: op dit moment is er geen wettelijke verplichting conventionele verlichting in kantoren te vervangen door ledverlichting.

Is dat het hele verhaal? Nee. Want intussen heeft minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat de herziene ‘ecodesign lampen’ maatregel gepubliceerd. Hierin staat dat vanaf 1 september  2021 veel tl-verlichting uitgefaseerd gaat worden. Het is nog onbekend of hij daarmee alleen de tl-buizen, of ook de tl-armaturen bedoelt. 

Duidelijk is dat Wiebes wil voorkomen dat bedrijven massaal goed werkende energiezuinige verlichting uit hun kantoren gaan slopen. Dat zou namelijk in één keer tot een enorme afvalberg leiden. In plaats daarvan kiest de minister voor een gefaseerde aanpak. Dit betekent dat er op een gegeven moment geen nieuwe tl-lampen en armaturen meer verkocht mogen worden. Daarmee wordt led automatisch het voor de hand liggende alternatief bij vervangingsmomenten. 

Samengevat: bedrijven die toch al van plan waren op (korte) termijn verlichting te vervangen, doen er slim aan direct te kiezen voor led. Die investering is namelijk binnen vijf jaar terugverdiend. Kiezen voor nieuwe tl-verlichting kan ook, maar is er een aanzienlijk risico dat op termijn bepaalde tl-lampen niet meer verkrijgbaar zullen zijn (en de overstap naar led alsnog gemaakt moet worden). 

Wie niet alle armaturen op kantoor wil vervangen, maar toch wil overstappen op ledverlichting kan overwegen te investeren in zogeheten retrofitlampen. Dat zijn ledlampen in de vorm van een tl-buis of halogeenlamp, passend in veel conventionele armaturen. Wel even opletten: niet altijd functioneert dit goed en soms is een kleine aanpassing in de armatuur noodzakelijk voordat een retrofit-led correct en energiezuinig werkt.

Home Nieuws & opinie Ledverlichting in kantoren: wanneer maak je de overstap?