Groeilampen voor glastuinbouw is ‘booming business’
Een van de Gouden Bakkie Awards ging dit jaar naar Hortilux Schréder, marktleider in de ontwikkeling, levering en toepassing van groeilichtoplossingen voor de internationale glastuinbouw en indoor farming. Volgens Patrick van den Berg, Manager Operations & Service, loopt de Nederlandse tuinbouw mondiaal voorop in de transitie naar de nieuwste generatie groeilichtsystemen.

Voor groente-, fruit- en bloementelers is de lichtopbrengst van de armaturen die in de kassen hangen cruciaal: hoe meer licht, hoe meer productie. Het overgrote deel van de bestaande belichtingsinstallaties bestaat nu nog uit ‘traditionele’ HPS (High Pressure Sodium) lampen. Omdat de lichtopbrengst van dit type lampen na verloop van tijd terugloopt door slijtage vanwege warmte, laten veel telers die jaarlijks doormeten. “Op een zeker moment kun je de lampen beter vervangen, omdat de investering opweegt tegen de extra productie die je met nieuwe lampen kunt realiseren”, zegt Van den Berg. “Daarbij wordt ook steeds meer gekozen om de HPS-armaturen gedeeltelijk of geheel te vervangen door energiezuinigere ledverlichting, die wij eveneens leveren. Wij helpen klanten met het berekenen welk type lamp het meest geschikt is - led, HPS of hybride, een combinatie van beide technieken. Immers, hoe energiezuiniger, hoe eerder de investering zich terugbetaalt.”
Hortilux Schréder is gespecialiseerd in het leveren van groeilichtsystemen voor kassen. “Het fysieke uitwisselen van oude HPS-lampen voor nieuwe doen we niet, dat regelen de telers eigenlijk altijd zelf”, zegt Van den Berg. “Maar omdat ze aan ons een afvalbeheerbijdrage betalen, coördineren wij de logistiek van het inzamelen en afvoeren van de oude lampen. Soms laten we daarvoor door Stichting OPEN een Wecycle-inzamelcontainer bij de klant neerzetten, soms brengt de klant de oude lampen in dozen naar onze vestiging in Monster, en zorgen wij ervoor dat ze hier de juiste container ingaan.”
Grootste inzamelaar in de sector
De stroom HPS-lampen uit kassen is overigens aanzienlijk: per kas kunnen tussen de 500 en de 5000 lampen per keer vrijkomen. Gezien de omvang van het klantenbestand van Hortilux Schréder is het dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf tot de grootste inzamelaars in de sector behoort. Complete armaturen die vervangen worden door led of een nieuwere HPS-versie, komen in veel mindere mate terug voor recycling. “Er is internationaal een vrij levendige handel in tweedehands armaturen”, zegt Van den Berg. “Een armatuur dat voor een hightech glastuinbouwbedrijf in het Westland niet meer voldoet, kan in een kas in andere delen van de wereld nog prima een tweede leven krijgen.”
Patrick van den Berg (links), Manager Operations & Service bij Hortilux Schréder ontvangt samen met collega Ton van Baarle (midden) de Wecycle Gouden Bakkie Award uit handen van LightRec directeur Gied van Hoorn (2e van links) en Raymond Onink van Stichting OPEN (rechts).
Hortilux Schréder staat te boek als uiterst innovatief; het bedrijf maakte als eerste jaarrond de productie van groenten in kassen mogelijk, introduceerde als eerste een 30% efficiënter 1000 Watt armatuur en introduceerde in 2008 het eerste ledarmatuur voor kassen in Nederland. Van den Berg: “Er is op dit moment sprake van een grootschalige transitie naar ledverlichting, want de lichtopbrengst is hoger en het energieverbruik lager. En de ontwikkelingen gaan enorm snel: de ontwikkeling van de eerste HPS-lamp heeft twintig jaar geduurd, maar inmiddels komt er ongeveer wel elk jaar een nieuwe generatie ledarmaturen op de markt waar wéér meer licht uitkomt. Dat betekent dat telers hun groeilichtinstallaties blijven upgraden naar de modernste technieken, die weer een scala aan nieuwe mogelijkheden bieden.”
Over de samenwerking met LightRec en Stichting OPEN, de producentenorganisatie achter de Wecyclecampagne en-inleverpunten, kan van den Berg kort zijn: “Het is misschien niet het antwoord dat je wil horen, maar het hele systeem werkt eigenlijk zo gestroomlijnd dat ik maar zelden contact met ze heb. Wat in onze sector dus een compliment is.”