Inzameling   29 april 2020

Groei ledverlichting gooit inzameling van lampen op zijn kop

Binnen een jaar of vier worden in Nederland nagenoeg alleen nog maar ledlampen verkocht. Het totaal aantal lampen dat verkocht wordt zal met de vordering van de ledtransitie vanaf dit jaar gaan dalen. De vervangingsmarkt zal voorlopig krimpen omdat ledlampen langer meegaan en dus minder snel vervangen hoeven te worden.

Dat is de conclusie van een onderzoek naar de ontwikkeling van de Nederlandse verlichtingsmarkt dat Ernst & Young (EY) in opdracht van LightRec heeft uitgevoerd. 

In de inzameling en recycling spelen ledlampen nog nauwelijks een rol. De grafiek toont dat die gedomineerd worden door spaarlampen (CFLi) en vooral TL-buizen (FL) die uit huizen en kantoorpanden verdwijnen. Daarom is het totaal in te zamelen volume al een aantal jaren aan het dalen en zal over twee of drie jaar stabiliseren. Dat gebeurt als de eerste generaties led het einde van hun levensduur bereiken. Over zes of zeven jaar bestaat dan de helft van wat bij het inzamelsysteem binnenkomt uit ledlampen. 

Hoewel LightRec, namens lampenproducenten en importeurs, al bijna 10 jaar een min of meer gelijke hoeveelheid lampen inzamelt van tussen de 1650 en 1850 ton, wordt het de komende jaren steeds moeilijker om te voldoen aan de wettelijke inzameldoelstellingen. Vijf jaar geleden was inzameling van de helft van alle afgedankte lampen voldoende om 65% van het volume nieuw op de markt gebrachte lampen te evenaren. Dit niveau wordt voor traditionele lampen overigens nog steeds ruimschoots  gehaald, maar het inzamelpercentage van ledlampen (die massaal op de markt kwamen en nog nauwelijks werden afgedankt) blijft voorlopig nog minimaal. Om de doelstelling van 65% te halen zou LightRec er de komende drie jaar in moeten slagen om nagenoeg alle afgedankte lampen op te halen, wat een onmogelijke opdracht is. Vanaf 2024 verbeteren de perspectieven.

De ontwikkeling heeft echter wel grote gevolgen voor de financiering van het inzamelsysteem. Onder de geldende Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) dragen producenten voor elke verkochte gasontladingslamp 14 cent bij en voor een ledlamp 6 cent. De combinatie van een dalend verkoopvolume dat binnenkort alleen maar uit ledlampen bestaat zorgt de komende zeven jaar voor een inkomensdaling van circa 60%, en zakt dan naar €2 miljoen. Het verwachte volume afgedankte lampen daalt in diezelfde periode slechts met 15%. 

LightRec heeft de afgelopen jaren geanticipeerd op deze ontwikkeling en kon met behulp van de AVV een financieringsbuffer opbouwen voor inzameling en verwerking van ledlampen die wel massaal verkocht, maar nog niet afgedankt worden. Die moet helpen om de val in inkomen op te vangen en  toch steeds beter aan de inzameldoelstelling te voldoen.

Doorlees

Lees meer over: 2019 goed jaar voor inzameling lampen en armaturen   

Lees meer over: Doen we wel genoeg aan de inzameling van lampen en armaturen?

Home Nieuws & opinie Groei ledverlichting gooit inzameling van lampen op zijn kop