Lightrec   17 juni 2020

Gied van Hoorn treedt toe tot bestuur EucoLight

LightRec Nederland-directeur Gied van Hoorn (1959, foto) zal per 01 juli 2020 toetreden tot het bestuur van Eucolight, het Europese samenwerkingsverband van productstichtingen voor lampen en armaturen. Namens de twintig leden houdt EucoLight zich bezig met alle aangelegenheden gerelateerd aan de WEEE-richtlijn, wetgeving en standaarden ten aanzien van de inzameling en recycling van verlichting.

Van Hoorn gaat met het bestuur werken aan  een aantal maatschappelijk uiterst relevante dossiers zoals het terugdringen van online freeriding, kwaliteit van verwerking en het behalen van de Europese inzamelnorm van 65% van de zogenaamde Put on Market (POM). Van Hoorn: “Een target stellen is één, maar dan moeten de condities wel zodanig zijn dat je die target ook echt kunt halen. Het is belangrijk dat we daar als één platform met één overkoepelende visie in gesprek blijven met Brussel.”

Ook het terugdringen van online freeriding zal een belangrijk aandachtspunt worden voor Van Hoorn. “De niet-naleving van de WEEE-richtlijn door aanbieders op online platformen berokkent aanzienlijke economische schade aan Europese producenten en importeurs die zich wél aan de regels houden”, aldus Van Hoorn. “Dat probleem heeft inmiddels zo’n omvang gekregen dat een Europese oplossing absoluut noodzakelijk is. Ik hoop een positieve bijdrage te leveren aan een blauwdruk voor een regeling gericht op het bevorderen van compliance op online verkoopplatforms.” 

Over EucoLight

De leden van EucoLight verzorgen de inzameling en recycling van 80% van het verlichtingsafval in de 19 landen waarin zij actief zijn. De koepelorganisatie, opgericht in 2015, vertegenwoordigt Europese WEEE-nalevingsprogramma’s gericht op het managen van de inzameling en recycling van WEEE-verlichting binnen een gelijkwaardig speelveld en levert een bijdrage aan het realiseren van een circulaire economie voor verlichtingsproducten.

Home Nieuws & opinie Gied van Hoorn treedt toe tot bestuur EucoLight