Recycling   29 mei 2019

Eerste generatie ledverlichting komt in recyclestroom terecht

LightRec roept op ook ledverlichting in te leveren voor recycling

De eerste generatie ledlampen, die vlak na de eeuwwisseling op de markt kwam, nadert het einde van de levensduur en wordt nu afgedankt. Naar verwachting komen er steeds meer terug in de recyclestroom, aangezien consumenten en bedrijven de afgelopen jaren massaal zijn overgestapt op ledverlichting. LightRec roept hen op om ook deze categorie apart in te leveren voor recycling. LightRec is in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van lampen en verlichtingsarmaturen.

Ledlampen gaan erg lang mee (20.000 tot 50.000 branduren). Hoewel er op dit moment veel ledlampen met bijbehorende armaturen op de markt komen, duurt het veel langer voordat deze terugkeren in de recyclestroom. Het afgelopen jaar bedroeg het aandeel ledlampen binnen het totale volume ingezamelde verlichting nog minder dan 2,5%. Dit terwijl ongeveer twee derde van de verkochte lampen op dit moment een ledlamp is.

“Het duurt nog even voordat de grote bulk ook in de recyclestroom terug te vinden is”, bevestigt Gied van Hoorn, directeur van stichting LightRec. “Dit is een van de redenen waarom het nu lastiger is voor Nederland om aan de op Europees niveau gestelde inzameldoelstellingen te voldoen voor de categorie led. Die doelstellingen zetten de verkoop over de afgelopen drie jaren af tegen het inzamelvolume. Maar die twee stromen gaan niet gelijk op. Er worden veel (led)lampen verkocht, terwijl ze nog maar mondjesmaat binnenkomen voor recycling. Bij spaarlampen en tl-buizen halen we de doelstellingen wel ruimschoots.”

Ook led inleveren bij erkende inzamelpunten

Ledlampen en (geïntegreerde) led-armaturen kunnen uitstekend worden gerecycled en moeten net als spaarlampen en tl-verlichting worden ingeleverd bij de erkende inzamelpunten. De afgelopen jaren heeft LightRec het aantal inleverbakken voor consumenten in winkels via Wecycle drastisch uitgebreid tot wel 6.600. In vrijwel elke bouwmarkt, supermarkt of winkel met huishoudelijke apparaten kunnen de klanten spaarlampen, tl-buizen en ledlampen inleveren. Dat geldt ook voor de bijbehorende verlichtingsarmaturen.

Ook voor de professionele markt zoals bouw- en sloopbedrijven is de inzameling structureel georganiseerd. Professionals kunnen verlichting inleveren bij (technische) groothandels, en bij grote projecten levert Wecycle tailormade oplossingen op de bouwplaats.

Home Nieuws & opinie Eerste generatie ledverlichting komt in recyclestroom terecht