Inzameling   10 juni 2020

5 tips voor het verantwoord inzamelen van jouw afgedankte lamp of armatuur

Veel afgedankte spaarlampen liggen ergens thuis in een lade. En waarom staat dat oude armatuur van oma nog steeds op zolder? Breng ze weg, zodat wij ze verantwoord kunnen recyclen! Voor iedereen die hier een bijdrage wil leveren hebben wij 5 tips

1 Bewaar jouw e-waste waaronder afgedankte lampen en armaturen op een centrale plek in huis 

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een Jekko, de handige inzamelbox. Als deze vol is, neem je het e-waste zo mee naar een inzamelpunt bij een milieustraat, supermarkt, bouwmarkt of tuincentrum.

2 Ga je naar de winkel om een nieuwe lamp of armatuur te kopen? Neem jouw afgedankte product dan gewoon mee

Volgens de oud-voor-nieuw en de oud-voor-niets-regeling zijn winkels bij aankoop van een nieuwe lamp of armatuur verplicht jouw oude in te nemen. Je kunt ze ook gratis inleveren bij grote elektronicawinkels (met een vloeroppervlak van meer dan 400 m2) of doe-het-zelf-zaken, ook zonder dat je een nieuwe lamp of armatuur koopt.

3 Weet waar jouw dichtstbijzijnde inleverpunt is

Met 10.000 inleverpunten in Nederland is de kans groot dat jij op een steenworpafstand van een inleverpunt woont. Kijk simpelweg op de Wecycle-zoeker waar jij klein, middel en groot e-waste kwijt kunt. 

4 Apart inzamelen van je lamp en armatuur

Dit is misschien meer een verzoek dan een tip. Vervang je een lamp én de armatuur waar hij in zit, haal de lamp er dan eerst uit. Doe je dat niet dan kan de lamp breken en is vervolgens niet meer te recyclen. Daarbij bespaar je de recycle-medewerker ook nog onnodig extra werk.

5 Lamp kapot? Misschien kun je er nog wat mee

Een kapotte lamp kun je niet repareren, maar een armatuur soms wel. Kijk eens op watismijnlampwaard.nl en ontdek wat je er allemaal nog mee kunt doen. Wie weet maak je er een familielid blij mee. Zo niet, dan natuurlijk gewoon inleveren. 

Home Nieuws & opinie 5 tips voor het verantwoord inzamelen van jouw afgedankte lamp of armatuur