Veelgestelde vragen

faq iconEnergiezuinige lampen inleveren

Afgedankte energiezuinige verlichting, zoals tl-buizen, spaar- en ledlampen, moet apart worden ingeleverd voor recycling. Als deze lampen bij het restafval terechtkomen kan dat schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien kan verlichting voor meer dan 90% worden gerecycled waarbij de materialen weer kunnen worden ingezet als nieuwe grondstoffen. Alle reden dus om lampen apart te bewaren en in te leveren.

U kunt oude lampen altijd inleveren bij de winkel waar u een nieuwe lamp koopt. Steeds meer winkels zetten bovendien inzamelbakken neer, waar u altijd uw lampen in kunt leveren. Ten slotte kunt u oude lampen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat.

U vindt alle inzamellocaties via de WecycleZoeker.

U kunt oude lampen altijd inleveren op de plek waar u een nieuwe lamp koopt. Bij steeds meer groothandels, waaronder Technische Unie en Rexel, staan inzamelbakken waarin u oude verlichting altijd kwijt kunt. Technische Unie biedt daarnaast de mogelijkheid om lampen via de retourlogistiek mee te geven. Bij grote projecten (>50kg afgedankte verlichting), haalt Wecycle de verlichting gratis op.

Installatiebedrijven die deel uitmaken van een keten met een eigen distributiecentrum, kunnen hun afgedankte energiezuinige lampen en armaturen via de retourlogistiek inleveren. Wecycle haalt de verlichting vervolgens op bij het distributiecentrum.

Als spaarlampen (of tl-buizen) in het huisvuil terecht komen is de kans groot dat zij breken voordat ze bij een verbrandingsoven aankomen. Daardoor kan de kleine hoeveelheid kwik die in de lamp zit vrijkomen in de lucht. Dat is de reden dat spaarlampen bij het Klein Chemisch Afval (KCA) horen en ze apart moeten worden ingezameld. Tijdens het op de juiste manier recyclen van de spaarlampen wordt het kwik afgevangen en kan het opnieuw worden gebruikt.

Ter vergelijking: in een spaarlamp zit circa 3 mg kwik (voor het overgrote deel in een veilige gebonden vorm net als in vullingen voor tanden en kiezen) tegen 3 gram in een kwikthermometer. Dat is 1000 keer zo veel.

Nee, in Nederland moeten alle afgedankte elektrische en elektronische apparaten worden ingezameld. Spaarlampen en andere energiezuinige verlichting vallen ook onder deze wetgeving. LightRec zamelt naast spaarlampen ook ledverlichting, tl-verlichting en professionele armaturen in. De uitvoering ligt in handen van Wecycle.

Ja, ook ledverlichting bevat materialen die uitstekend gerecycled kunnen worden. Om optimale milieuwinst te behalen, moeten ook ledlampen en -armaturen worden ingeleverd voor recycling.

Hoewel één gebroken spaarlamp in principe geen kwaad kan voor de gezondheid, is het wel goed om een paar stappen op te volgen als u een spaarlamp laat vallen.

• Open ramen en buitendeuren, maar sluit deuren naar andere ruimtes.

• Verlaat de ruimte en wacht 15 minuten voordat u teruggaat om op te ruimen.

• Ruim de gebroken lamp op met handschoenen en bijvoorbeeld een kartonnen doosje, gebruik geen stoffer, bezem of stofzuiger. Hiermee verspreidt u juist het chemische materiaal.

• Doe de resten in een afgesloten glazen potje en breng het naar het chemisch afval.

faq iconHet inzamel- en recyclingproces

Inzameling gebeurt via milieustraten, winkels, installateurs, groothandels, bouwmarkten etc. De lampen die worden ingeleverd, komen uiteindelijk terecht bij de transporteurs die ze naar de recyclingfabrieken brengen.

Na inzameling door Wecycle, komen de lampen terecht bij één van de recyclingfabrieken. Kort gezegd worden de lampen hier gebroken en versnipperd en daarna worden de materialen gesorteerd en separaat opgeslagen, zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt. Het kwik wordt afgezogenMeer dan 90% van de materialen wordt opnieuw ingezet.

Zeker 90% van de materialen van energiezuinige verlichting, zoals glas en metaal, kan worden hergebruikt. Vroeger werden de fluorescentiepoeders ook opnieuw gebruikt, maar de eisen hieraan zijn zo hoog geworden, dat direct hergebruik niet meer mogelijk is. Sinds kort is het technisch mogelijk om uit dit poeder zeldzame aardmetalen als europium, yttrium en terbium terug te winnen. Deze aardmetalen kunnen dan ingezet worden voor de aanmaak van nieuwe fluorescentiepoeders. Bij dit proces worden de poeders verwerkt door gespecialiseerde bedrijven.

faq iconOver LightRec

LightRec is in Nederland namens de producenten en importeurs verantwoordelijk voor de verantwoorde inzameling en recycling van spaarlampen, tl-buizen en verlichtingsarmaturen. De stichting beschikt hiervoor over een solide en fijnmazige infrastructuur die wordt uitgevoerd door Wecycle.

Producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland betalen een recyclingbijdrage aan LightRec per verkochte lamp of armatuur. Op deze manier kunnen we de financiering van de kosten voor de milieuverantwoorde inzameling en recycling van deze producten garanderen.

LightRec werkt intensief samen met gemeenten, detaillisten, installateurs, professionele eindgebruikers, producenten en importeurs om spaar- en ledlampen, tl-buizen en verlichtingsarmaturen in te zamelen en te recyclen. De missie van LightRec is om een voor consumenten en professionele gebruikers gemakkelijk toegankelijk systeem op te zetten voor de inzameling van energiezuinige verlichting.

Daarnaast neemt LightRec onder meer actief deel aan de Wecycle-campagnes om zo het bewustzijn over de gescheiden afvalinzameling van elektrische apparaten te vergroten.

faq iconDeelnemen aan LightRec

Produceert of importeert u lampen en/of armaturen voor de Nederlandse markt? Dan bent u wettelijk verplicht om ook zorg te dragen voor de recycling van uw producten. Energiezuinige verlichting kan voor meer dan 90% worden gerecycled. In Nederland organiseert Stichting LightRec de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Hiervoor geeft LightRec opdracht aan uitvoeringsorganisatie Wecycle.

Aanmelden voor LightRec kan via de aanmeldpagina van onze uitvoeringsorganisatie Wecycle. 

LightRec zorgt er na aanmelding voor dat u volledig wordt ontzorgd en aan alle wettelijke verplichtingen rondom de inzameling en recycling voldoet, mits u op tijd uw gegevens rapporteert en de recyclingbijdrage betaalt.

faq iconRecyclingbijdrage

Aan het deelnemerschap zelf zijn geen kosten verbonden. Wel betaalt u als deelnemer een bijdrage aan LightRec voor elke door u op de Nederlandse markt verkochte lamp en armatuur. Het is verboden om deze bijdrage zichtbaar te maken op een factuur aan een consument.


Product Categorie Tarief 2019
Ledlampen 3 € 0,06 / stuk
Spaar- en gasontladingslampen 3 € 0,14 / stuk
TL-lampen 3 € 0,14 / stuk
Armaturen voor tl-, spaar- en gasontladingslampen 
(> 750 gr)
4 € 0,36 / stuk
Armaturen met geïntegreerde LED (> 750 gr) 4 € 0,36 / stuk
Armaturen voor verwisselbare LED (> 750 gr) 4 € 0,36 / stuk
Armaturen voor tl-, spaar- en gasontladingslampen
(≤ 750 gr)
5 € 0,06 / stuk
Armaturen met geïntegreerde LED (≤ 750 gr) 5 € 0,06 / stuk
Armaturen voor verwisselbare LED (≤ 750 gr) 5 € 0,06 / stuk

 

De hoogte van de bijdrage is gebaseerd op de huidige kosten van de inzameling en verwerking, inclusief de kosten van de campagnes en de afspraken voor het vormen van voorzieningen voor toekomstige kosten, zoals bij de uitfasering van gasontladingslampen door introductie van ledtechnologie. LightRec streeft naar een begroting die in balans is wat betreft inkomsten, uitgaven en voorzieningen. Hierbij wordt zo mogelijk voorkomen dat er door producenten/importeurs van een bepaald type producten wordt meebetaald aan het inzamelen en recyclen van de andersoortige producten.