Ziut over inzameling in de praktijk

Installatiebedrijf Ziut is expert in onder meer openbare verlichting. Het bedrijf zorgt voor het beheer en onderhoud in de openbare ruimte. Al jaren werkt zij samen met Wecycle. De vestiging van Ziut in de regio Zuid was vorig jaar zelfs één van de beste inzamelaars en ontving een Gouden Bakkie Award. Tijdens een kort gesprek vertelt Hans ten Broeke, Vestigingmanager regio Noordoost hoe inzameling van oude verlichting en armaturen er bij hen aan toe gaat.

Ziut

Kun je kort beschrijven hoe het inzamelsysteem bij Ziut geregeld is? Zamelen jullie centraal in, of op locatie? Indien beide: wat bepaalt de keuze? 
Dat gebeurt regionaal. Wij hebben bijvoorbeeld in onze regio Noordoost naast Apeldoorn en Tynaarlo, meerdere steunpunten. Zo hebben we in Nijmegen, Hasselt (bij Zwolle) en Enter (omgeving Rijssen) nog satellietlocaties. Hier wordt de dagelijkse recyclestroom heen gebracht. De bevoorradingsvrachtwagen van onze afdeling logistiek neemt deze afvalmaterialen mee vanaf alle locaties wanneer hij materialen komt brengen. In Apeldoorn komen alle stromen samen.

Hoe lukt het Ziut het belang van inzameling van verlichting bij alle medewerkers tussen de oren te krijgen en hoe voorkomen jullie reststromen?
Ziut is gecertificeerd conform ISO 14001, het kwaliteitscertificaat voor milieu en afvalstromen. Hieraan wordt in verschillende bijeenkomsten aandacht besteed. Hetzelfde geldt overigens voor andere afvalstromen als papier, folie, cartridges, hout, koffiebekers, restafval, aluminium en ijzer.

Wie is eindverantwoordelijk voor de inzameling van verlichting? Zijn er connecties met het overige MVO-beleid? Hoe ziet dat er uit bij Ziut?
De afdeling Inkoop en Logistiek is verantwoordelijk voor de afvalstromen. Ziut voert materialen af via Wecycle. Daarnaast hebben wij in het kader van MVO ervoor gekozen om met name armaturen te laten ontmantelen op onze locatie in Apeldoorn door medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Zo werken we enerzijds aan een schoner milieu en anderzijds helpen we deze mensen aan een werkplek. Uiteindelijk is dit niet duurder voor Ziut. Goed voor People, Planet en Profit.

Tot slot: zijn opdrachtgevers doorgaans voldoende bezig met deze materie? Of nemen jullie vooral verantwoordelijkheid vanuit eigen kracht? 
We hebben de verantwoordelijkheid voor een goede afvalscheiding, met daarbij ook de hulp van medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt, op eigen kracht genomen. Nu we het doen, blijkt dat onze opdrachtgevers dit een geweldig initiatief vinden en ons hierin ondersteunen en enthousiasmeren.