Wecycle beloont vier bedrijven met Gouden Bakkie Award voor het inleveren lampen en armaturen

De winnaars van de Gouden Bakkie Awards 2017 zijn bekend. Dit jaar reikt Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, de award voor het inzamelen van de meeste lampen en armaturen uit aan vier bedrijven: Ziut, Pilkes Infra uit Utrecht, Agrolux Nederland en voor het eerst ook aan een sloopbedrijf: Kamphuis Sloopwerken-Asbestsanering.

ecycle Gouden Bakkie winnaars 2017 LightRec

Bedrijven die het afgelopen jaar de meeste lampen en armaturen inleverden maakten kans op een award. LightRec en Wecycle hebben de Gouden Bakkie Awards in het leven geroepen om installatie- en sloopbedrijven te stimuleren om zoveel mogelijk oude verlichting in te leveren voor recycling. LightRec is in Nederland namens producenten en importeurs opdrachtgever voor de inzameling en recycling van verlichting. Wecycle organiseert in opdracht van LightRec het logistieke proces rondom de inzameling en recycling en promoot de inzameling bij zowel professionals als consumenten.  

Grootste volume verlichting
Een van de grote winnaars van de Gouden Bakkie Awards was opnieuw Ziut, die de award voor de derde keer op rij in de wacht sleepte. Nadat Wecycle eerder Bakkie Awards overhandigde aan de bedrijfsvestigingen in de regio’s Noord-Oost en Zuid, mocht directeur Ton Schols de Gouden Bakkie Award nu in ontvangst nemen voor de gehele keten. Ziut zamelde als keten het grootste volume aan lampen en armaturen in. De landelijk opererende speler beheert bijna anderhalf miljoen lichtmasten en vervangt jaarlijks ruim 380.000 lampen en meer dan 65.000 armaturen.

Slimme logistiek
Een andere Gouden Bakkie Award ging naar de firma Agrolux, een wereldwijde toeleverancier van assimilatiebelichting voor de tuinbouw. Deze keten leverde het afgelopen jaar het grootste gewicht aan lampen in. Volgens Agrolux is ook de inzamellogistiek met behulp van Wecycle duurzamer geworden. Voorheen vervoerde het bedrijf de afgedankte verlichting met vrachtwagens naar De Lier om ze daar te laten ophalen. Nu heeft Agrolux retourkratten van Wecycle bij klanten op locatie staan, waardoor zij het aantal transportbewegingen flink heeft kunnen terugbrengen.

Recordgewicht armaturen
Naast ketens, reikt Wecycle ook een Gouden Bakkie Award uit aan de vestiging die de meeste armaturen inzamelde. De Utrechtse vestiging van Pilkes, een onafhankelijke leverancier van technische diensten, ontving dit jaar een Gouden Bakkie omdat zij in 2016 een recordgewicht aan ingeleverde armaturen inzamelde. Het bedrijf leverde meer dan 2000 straatverlichtingsarmaturen in.

Sloopbedrijf
Voor het eerst viel ook een sloopbedrijf in de prijzen: Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering uit het Overijsselse Reutum. Dit in navolging van een offensief dat LightRec vorig jaar startte in samenwerking met Wecycle en de branchevereniging van sloopaannemers VERAS een om meer lampen en armaturen uit sloopprojecten duurzaam in te zamelen en te verwerken. LightRec en Wecycle willen hiermee sloopbedrijven belonen die verlichting wel volgens de regels verwijderen en inleveren.

Lampen en armaturen opslaan doe je zo!

Ook meer lampen en armaturen inzamelen? Onderstaand overzicht laat zien hoe u lampen en armaturen het beste op kunt slaan en welke inzamelmiddelen er zijn. Wecycle haalt de volle inzamelmiddelen gratis op en wisselt ze om voor nieuwe.

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer