Vijf redenen om verlichting duurzaam te verwijderen bij renovatie en sloop

Vorige maand is LightRec gestart met een offensief om meer verlichting in te zamelen in de bouw- en renovatiesector. In nauwe samenwerking met VERAS, de branchevereniging voor sloopaannemers, heeft LightRec een plan gemaakt om de samenwerking met de sloopbranche te intensiveren. De eerste gesprekken met partijen, waaronder sloopbedrijven maar ook bureaus die opdrachtgevers vertegenwoordigen, zijn inmiddels gevoerd. Doel is om samen in vijf jaar tijd de hoeveelheid ingezamelde oude lampen en armaturen te verdubbelen.

Het is van belang dat verlichting apart wordt ingezameld omdat lampen voor zeker 90% en armaturen voor meer dan 80% kunnen worden gerecycled. Bovendien verdienen lampen en ook armaturen een speciale behandeling omdat ze milieugevaarlijke stoffen kunnen bevatten. Met duurzame recycling blijven deze stoffen uit het milieu. LightRec zette de vijf belangrijkste reden om verlichting duurzaam te verwijderen nog eens overzichtelijk onder elkaar:Het is een wettelijke verplichting volgende de Regeling Bouwbesluit 2012 om lampen en armaturen aan de bron te scheiden en gescheiden af te voeren.

Circulaire economie stimuleren
: grondstoffen optimaal hergebruiken (>90%).

Milieuproblemen voorkomen:
milieugevaarlijke stoffen blijven uit het milieu en worden op een veilige en duurzame manier behandeld.
Duurzame profilering:
zowel aannemers als opdrachtgevers kunnen zich als ‘duurzamer’ profileren, het correct verwijderen van verlichting kan zelfs als pre of voorwaarde gelden in aanbestedingsprojecten.

Europese doelstelling: Nederland wil vanaf 2019 65% van alle lampen en armaturen die op de markt worden gezet inzamelen.

 

 

Bent u ook actief in de sloop- en renovatiesector en wilt u meer informatie ontvangen over dit offensief? Of wilt u graag in gesprek met LightRec over de inzameling en recycling van verlichting? Neemt u dan contact met ons op via info@lightrec.nl of T 079 – 7600 630.

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer