Video: zo wordt oude verlichting gerecycled

Veel mensen weten inmiddels dat je oude verlichting niet zomaar weg kunt gooien, maar in moet leveren bij speciale inzamelbakken in winkels of op de milieustraat. Oude verlichting kan namelijk materialen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Bovendien zijn de materialen in spaarlampen, tl-buizen en andere energiezuinige verlichting voor meer dan 90% te hergebruiken. Maar hoe ziet het proces van inzameling en recycling er precies uit? Inzamelpartner Wecycle bracht het in beeld.

De video laat goed zien hoe lampen gemaakt worden en welke materialen daarbij aan te pas komen, waar je oude lampen in hoort te leveren en hoe het recycleproces er uit ziet: 

Wecycle - Spaarlampen en tl-buizen from Wecycle on Vimeo.

Het is dus belangrijk dat oude lampen en armaturen een tweede leven verdienen. Dit kunt u doen om ons te helpen zoveel mogelijk lampen een nieuw leven te geven:

Consumenten

Oude lampen kunnen door consumenten worden ingeleverd bij winkels die lampen verkopen, zoals supermarkten, dhz-zaken, warenhuizen of bij de milieustraat. Ook heeft Wecycle een inzamelhulp voor thuis ontwikkeld, de Jekko. Hierin kunnen consumenten hun oude verlichting veilig bewaren, tot ze er genoeg verzameld hebben om in één keer naar de winkel of milieustraat te brengen.

Winkeliers

Winkelpersoneel is verplicht om oude lampen bij aankoop van een nieuwe aan te nemen voor recycling. Steeds meer winkelketens zetten een inzamelbak neer voor de toonbank zodat klanten in één oogopslag kunnen zien waar zij hun oude lamp in kunnen leveren. Wecycle heeft hiervoor verschillende inzamelmiddelen ontworpen die aangepast kunnen worden aan elke winkel. Maar ook voor winkels met minder winkeloppervlakte heeft Wecycle geschikte inzamelmiddelen om lampen veilig in op te slaan (achter de toonbank).

Professionals

Bij professionals komen jaarlijks de meeste lampen en armaturen vrij. De grootste hoeveelheid verlichting komt terug uit sloop- en renovatieklussen. Wecycle heeft voor bouwmedewerkers, installateurs en sloopmedewerkers daarom passende inzamelmiddelen ontwikkeld,waarin zij oude verlichting veilig op kunnen slaan. Bij grote hoeveelheden haalt Wecycle de inzamelbakken gratis op. Kleinere hoeveelheden kunnen professionals wegbrengen naar een van de vele inzamelpunten, onder meer bij technische groothandels als Technische Unie of Rexel.

Kijk hier voor het dichtstbijzijnde inleverpunt voor jouw oude lamp(en) of armatuur.

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer