Verlichten is vooruitzien

GRB Verlichtingsonderhoud in De Meern (Utrecht) geldt in ons land als dé specialist in winkelverlichting. De onderneming is gespecialiseerd in zogeheten groepsremplace: het preventief vervangen van verlichting op basis van hoogwaardige vervangingsplannen. Jaarlijks levert en vervangt GRB Verlichtingsonderhoud tussen de vijf- en zeshonderdduizend lampen, waarbij een structureel deel van de oude lampen voor recycling wordt aangeboden. Echter, grootschalige omschakeling naar ledverlichting blijft in de detailhandel vooralsnog uit, zegt Tom Oudijk, Business Unit Leider bij GRB Verlichtingsonderhoud.

Planmatig onderhoud van verlichting. Zo ongebruikelijk als het nog is in de kantorensector, zo standaard is het in de detailhandel. “Klopt”, zegt Tom Oudijk. “Groepsremplace is in de detailhandel al sinds jaar en dag gemeengoed. Voor veel van de grote winkelketens, warenhuizen, megastores en tuincentra is goede verlichting essentieel voor de verkoopresultaten. Ervoor zorgen dat alles brandt en dat er goed wordt gekeken naar lichtkleur en afnemende lichtopbrengst als gevolg van veroudering, is in de detailhandel onderdeel van het verkoopsucces.”

GRB de Meern

Als grootste onderhoudsspecialist op het gebied van retailverlichting komen de specialisten van GRB Verlichtingsonderhoud een tot twee keer per jaar in nagenoeg ieder winkelcentrum van ons land. Daarnaast bedient de onderneming ook nog klanten in België. Het grote voordeel van groepsremplace is de voorspelbaarheid in verlichtingsonderhoud, vertelt Oudijk. “Retailers vinden het belangrijk om vóóraf inzicht te hebben in de jaarlijkse onderhoudskosten van hun verlichting. Met de door ons ontwikkelde unieke onderhoudssoftware wordt het verlichtingsonderhoud volledig voorspelbaar, zowel in organisatie als in kosten. Daarbij speelt ook gemak een rol: ze kunnen toe met een minimale eigen voorraad en hoeven zelf geen verlichtingsadministratie meer bij te houden. Wij voeren onze werkzaamheden vrijwel onopgemerkt uit en zorgen ervoor dat de verlichting bij vertrek weer tip top in orde is, inclusief het schoonmaken van armaturen, het uitrichten van de spots, de noodverlichting en eventueel het uitwisselen van defecte voorschakelapparatuur.”

Kat uit de boom

GRB Verlichtingsonderhoud adviseert klanten tevens hoe zijn de verlichting in hun bedrijf slimmer en duurzamer kunnen maken, bijvoorbeeld door over te stappen op led-tl buizen of ledarmaturen. Dat gebeurt op basis van een vooraf uitgevoerde energiescan. “Onze energiezuinige verlichting leidt tot een grote reductie van het energieverbruik. Afhankelijk van de bestaande situatie, zijn besparingen tot wel 80% mogelijk”, zegt Oudijk. “De benodigde investeringen zijn vaak in twee tot vier jaar terugverdiend. Daarna gaat de besparing in energie, CO2 en euro's elk jaar gewoon door.”

GRB de Meern

Toch kijken veel retailketens nog de kat uit de boom als het gaat om het vervangen van lichtbronnen door ledarmaturen, zo blijkt. “Een tl-buis vervangen is natuurlijk een stuk voordeliger dan een nieuw ledarmatuur plaatsen”, zegt Oudijk. Er is natuurlijk wel energie-efficiencywinst, maar die is niet zo groot als bij de overstap van halogeen naar led. Dus men is geneigd te wachten met de overstap naar led als er echt verbouwd gaat worden of een heel nieuwe winkelformule wordt uitgerold.”

Voor al haar klanten verzorgt GRB Verlichtingsonderhoud een correcte afvoer en verwerking van de oude lampen. Dit geschiedt in samenwerking met Wecycle. Oudijk: “Aandacht voor het milieu is voor ons altijd al een belangrijke waarde geweest, dus we nemen eigenlijk al 25 jaar de oude lampen mee voor recycling. Tegenwoordig voeren we ze af via Wecycle. We nemen ook lampen mee die klanten elders gekocht heeft en zelfs bestaande voorraadjes met oude lampen die men zelf verwisseld heeft. Vaak zitten klanten daarmee in hun maag, omdat ze er niet altijd mee terecht kunnen bij de gemeentelijke milieustraat.”

 

In het DNA

Bij GRB Verlichtingsonderhoud wordt inmiddels liefst 88% van al het afval gerecycled. “Het zit echt in ons DNA, zegt Oudijk. “We zijn in alles zo duurzaam mogelijk. Zo kopen we zoveel mogelijk lampen in industrieverpakking zodat we minder verpakkingsmateriaal overhouden, scheiden we karton, rijden we in zo compact en zuinig mogelijke bedrijfsauto’s en werken we zo veel mogelijk regionaal om onnodige vervoersbewegingen te beperken. En we wekken onze eigen energie op met zonnepanelen op het dak.”

Hoewel de motivatie voor dit alles geen commerciële is, levert deze compromisloze instelling GRB Verlichtingsonderhoud geen windeieren op: steeds vaker namelijk laten klanten in grote aanvragen duurzaamheidsaspecten meewegen. “En terecht”, zegt Oudijk. “Ik zie het als een positieve prikkel voor de installatiebranche. We zullen met zijn allen toch de goede richting op moeten bewegen.” 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer