Gunters en Meuser: inzamelbakken Wecycle passen goed in ons bredere MVO-beleid

Gunters en Meuser is een gespecialiseerde groothandel in handgereedschappen, ijzerwaren, bouwbeslag, hang- en sluitwerk, sanitair, elektra en elektrisch gereedschap. Met tien vestigingen in de regio Groot Amsterdam en 190 jaar ervaring in de branche kent het bedrijf de lokale markt door en door, zegt adjunct-directeur Johan Terwijn. “Als ik eerlijk ben: heel Amsterdam hangt nog vol tl-buizen en spaarlampen.”

Samenwerking Gunters en Meuser met WecycleAan heel veel van wat Gunters en Meuser levert zit géén stekker. Dat neemt niet weg dat elektrisch handgereedschap en verlichting (waaronder ook bouwverlichting) twee belangrijke assortimentsgroepen zijn waarin jaarlijks aanzienlijke omzetten worden gedraaid. “We hebben bijvoorbeeld een aantal grote woningcorporaties als klant die substantiële aantallen spaarlampen, tl-buizen en portiek- en galerijarmaturen afnemen”, zegt Terwijn. “En dan krijg je natuurlijk als vanzelf ook te maken met retourstromen.”
Om die reden heeft de onderneming vorig jaar op alle tien de groothandelsvestigingen Wecycle-inzamelboxen laten plaatsen. Terwijn: “Het marktsegment waarin wij actief zijn loopt nog wat achter ten opzichte van de groothandels die zich richten op de installatiebranche. Maar dat is een kwestie van tijd.”
Ook de transitie van traditionele spaarlampen naar ledverlichting moet volgens Terwijn nog op stoom komen. “We merken wel dat de vraag naar ledoplossingen begint te stijgen, maar als ik eerlijk ben: heel Amsterdam hangt nog vol spaarlampen en tl-buizen. Ik denk dat daar nog wel een decennium overheen gaat, voordat dat allemaal vervangen is.”

TL-box

Samenwerking Gunters en Meuser met WecycleDe plaatsing van de Wecycle-inzamelbakken past in het bredere MVO-beleid van Gunters en Meuser, aldus Terwijn. “We deden al batterijen samen met Stibat, en vanuit de bouwbranche nemen we ook deel aan een recyclingprogramma voor purschuim-bussen. Een ander speerpunt is het hergebruik van verpakkingsmaterialen: hout, papier, folies, karton en restafval worden allemaal gescheiden ingezameld en verwerkt. Daarnaast zijn we heel erg sterk op het gebied van ijzerwaren en hang- en sluitwerk. Alles wat retour komt aan metaal wordt eveneens gescheiden ingezameld en verwerkt.”
De verlichting komt deels retour via de eigen chauffeurs, deels via de technische diensten van klanten. “We hebben bij een aantal grootverbruikers een TL-box (voorheen Wonderbox – red) neergezet”, zegt Terwijn. “Dat is efficiënter en onze chauffeurs zijn doorgaans een paar keer per week op de locatie van de klant aanwezig. We proberen zo min mogelijk te slepen met het materiaal.”
De samenwerking met Wecycle verloopt inmiddels probleemloos. Terwijn: “Nu alles is ingeregeld gaat het goed. We deden natuurlijk al langer zaken met Wecycle want het retour nemen van elektrische handgereedschappen doen we al jaren. Daarvoor hadden we altijd al groene bakken van Wecycle staan maar daar werd verder niet veel aandacht aan besteed. We dragen het nu allemaal beter uit.”

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer