Meer verlichting inzamelen met STABU Bouwbestek

In 2015 zamelde LightRec via Wecycle in totaal 1700 ton lampen in. De meerheid is afkomstig uit de professionele sector: zo’n 1300 ton aan tl-buizen en 300 ton aan overige energiezuinige lampen voor zakelijk gebruik. Naast lampen zamelde Wecycle 1900 ton armaturen in. Ook daarvan is het grootste deel – 1100 ton – afkomstig uit de professionele sector.

Vorig jaar kreeg LightRec het voor elkaar dat de inzamelmiddelen voor verlichting zijn opgenomen in het standaard bouwbestek van STABU. Dit moet ervoor zorgen dat er meer lampen en armaturen worden ingeleverd bij sloop- en renovatieprojecten. De eerste effecten daarvan zijn al merkbaar, aldus LightRec-directeur Gied van Hoorn: “We verwachten dat dit effect zeker nog zal toenemen. We zullen de komende tijd blijven inzetten op het verhogen van de inzamelresultaten in het professionele circuit, omdat daar nu eenmaal de meeste lampen en armaturen vandaan komen.”

Bouwbestek STABU
De nieuwe STABU systematiek is in 2015 onder de noemer STABU Bouwbreed ingegaan. Het in 2014 hernieuwde Bouwbesluit maakt het apart afvoeren van verlichting en armaturen al verplicht. Met de nieuwe besteksystematiek voor dewoning- en utilititeitsbouw van STABU zijn nu ook de inzamelmiddelen voor verlichting opgenomen.

LightRec pleitte al langer voor de opname in het besteksystematiek. “Het is belangrijk dat meer bouwbedrijven en opdrachtgevers de verwijdering van lampen en armaturen serieus nemen en bewust worden van het belang ervan”, vertelt Gied van Hoorn. “Een opdrachtgever die een projectbeschrijving opstelt of laat opstellen met de STABU Bouwbreed systematiek, heeft de mogelijkheid om de juiste inzamelmiddelen (recycle containers verlichting ) voor te schrijven van Wecycle. Dit stimuleert c.q. verplicht de uitvoerende partijen om de verlichting na demontage op een juiste wijze af te voeren.”

Uit onderzoek is gebleken dat bij sloopprojecten ruim 900 ton aan lampen en armaturen terug kan komen. De realiteit is dat er nauwelijks armaturen uit sloopafval in het inzamelsysteem van Wecycle terecht komen. In 99% van de gevallen bieden sloopbedrijven armaturen niet apart aan. Er zit dus veel potentie in de sector.

 

De Wecycle-inzamelmiddelen voor verlichting kunnen in het bestek of de projectbeschrijving in de classificatie STABU Bouwsystemen & Installaties en de STABU Werksoorten worden opgenomen. De specificaties voor de verwijdering van verlichting zijn te vinden onder de secties Bouwplaatsvoorzieningen binnen beide classificaties van de STABU Bouwbreed systematiek. Deze inzamelmiddelen staan onder de naam ‘recyclecontainers’ in het systeem.

Bouw- en sloopbedrijven kunnen zich aanmelden bij Wecycle om afgedankte armaturen en lampen verantwoord en gratis af te laten voeren. Bij grotere projecten laat Wecycle een container plaatsen op de bouw- of slooplocatie. Wilt u hier meer informatie over, neem dan contact op met Wecycle via operations@wecycle.nl

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer