Lokale inzameling is een stuk efficiënter

Bosma & Bronkhorst BV is een landelijk opererend elektrotechnisch bedrijf en tevens handelsonderneming in technische componenten. Als systeemintegrator biedt het bedrijf complete oplossingen op het gebied van elektrotechniek, aandrijfsystemen en technische automatiseringssystemen. Met zo’n 100 vaste medewerkers en een flexibele schil van uitzendkrachten bedient de Zaanse onderneming opdrachtgevers in onder meer de voedingsmiddelenindustrie, de chemische industrie en waterschappen. Vanaf het ontwerp, de uitvoering tot en met het onderhoud heeft het bedrijf alle facetten onder één dak. Zo beschikken ze over een ontwerp- en software afdeling, panelenbouw afdeling, een plaatwerkerij en spuiterij, een installatieafdeling en een 24/7 service- en onderhoudsafdeling. MVO is een van de kerncompetenties van het bedrijf, zegt Hoofd Productie Ruud Hazebroek. Samen met zijn collega Patrick van den Ing (Inkoop) is hij verantwoordelijk voor een verantwoorde omgang met afval- en retourstromen – inclusief verlichting.

Al tijdens het eerste mailcontact geeft Ruud Hazebroek aan dat het installeren en/of verwijderen van energiezuinige verlichting geen ‘core activiteit’ is voor zijn onderneming, maar wel een regelmatig terugkerend onderdeel van integrale installatieklussen. “Stel er wordt een nieuwe fabriekshal gebouwd en wij doen de installatie, dan is de verlichting daar ook onderdeel van”, zegt Hazebroek. “Soms vragen klanten ons ook om bestaande verlichting geheel of gedeeltelijk te vervangen door bijvoorbeeld ledlampen. Ook dan kunnen wij een goed advies uitbrengen en de klus klaren.”

Dat advies wordt doorgaans uitgebracht door de projectleiders, zegt inkoper Patrick van den Ing. “Maar de keuze op dit gebied is enorm, dus we hebben ook wat lijntjes met grote leveranciers van energiezuinige verlichting die ons weer adviseren. Als inkoper let ik natuurlijk vooral op prijskwaliteitverhouding.”De vrijkomende oude verlichting werd eigenlijk altijd al door Bosma & Bronkhorst afgevoerd voor klanten, zegt Hazebroek. “Daar hing echter wel een prijskaartje aan omdat wij ook kosten hadden voor het verantwoord afvoeren. Toen in 1999 de verwijderingsbijdrage werd geïntroduceerd zijn we hier intern om de tafel gaan zitten om te kijken hoe we dit traject anders konden gaan regelen voor onze opdrachtgevers. Patrick is toen al vrij snel bij Wecycle uitgekomen. We doen dus al ruim vijftien jaar zaken met Wecycle.”

Aanvankelijk liet Van den Ing inzamelcontainers plaatsen op het eigen bedrijfsterrein van Bosma & Bronkhorst in Zaandam. Vanaf de diverse onderhanden projecten werden afgedankte lampen hier naartoe getransporteerd om door Wecycle te worden opgehaald. Die situatie noemt Hazebroek ‘minder ideaal’. “Het betekende veel handling op locatie om de lampen te verzamelen en in te laden, transportkosten en nog eens handling hier op het terrein. Dus zodra het mogelijk was, zo rond 2010, zijn we overgestapt op lokale inzameling en laten we op de diverse projecten containers plaatsen. Dat is een stuk efficiënter en sluit ook beter aan op onze MVO-visie om geen onnodige transportbewegingen te maken.”

Actief uitdragen
De MVO gedachte is een belangrijke pijler binnen Bosma & Bronkhorst en de onderneming wordt er jaarlijks op geauditeerd, zegt Hazebroek. “Energiebesparing en energiemanagement geldt als een van onze specialismen. We zoeken voor onze klanten altijd naar de meest energiezuinige oplossingen. En als we kunnen bijdragen aan het verminderen van de afvalstroom van de klant, dan doen we dat. Dat is iets dat we actief uitdragen.”

Zelf voldoet de onderneming aan alle eisen voor goed afvalbeheer, met Sita als vaste partner voor de verwerking van diverse stromen zoals metaal, papier en karton en chemisch afval.

Volgens Van den Ing heeft Bosma & Bronkhorst continue op vijf tot zes projectlocaties een Wecycle-container staan. “Het gaat om aanzienlijke aantallen lampen op jaarbasis, ik schat toch wel zo’n 50.000 of meer”, zegt hij.

Naast inzamelcontainers op de projectlocaties of op het eigen bedrijfsterrein, heeft Wecycle meer locaties waar installateurs hun lampen en armaturen kunnen inleveren:

1. Bij het distributiecentrum
Installatiebedrijven die deel uitmaken van een keten met een eigen distributiecentrum, kunnen afgedankte verlichting via de retourlogistiek bij hun distributiecentrum afgeven.

2. Bij de (technische) groothandel
Bij alle vestigingen van Hornbach, Rexel, Solar, Technische Unie, Oosterberg, Vihamij en Wildkamp staan Wecycle-inleverbakken before the counter. Hier kun je kleine hoeveelheden afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen kwijt. Armaturen kun je gratis inleveren bij aankoop van een nieuw product. Technische Unie neemt afgedankte verlichting bij haar klanten mee in de retourlogistiek.

3. Bij de gemeente
Gemeenten nemen in de regel tot zeven colli per keer gratis aan.