Lichtmanagement wordt nieuwe standaard

De doorbraak van ledverlichting zorgde de afgelopen jaren voor een enorme energiebesparing. Maar intussen staat de verlichtingsbranche alweer aan de vooravond van de volgende duurzame revolutie: die van lichtmanagement of Human Centric Lighting. Deze techniek dringt niet alleen het energiegebruik van gebouwen verder terug, maar heeft ook een positieve invloed op de vitaliteit en productiviteit van werknemers.

Lichtmanagement LightRecBij lichtmanagementsystemen draait het om het zo efficiënt mogelijk aansturen van verlichtingsarmaturen. Dit gebeurt aan de hand van data, die door middel van bv. bewegings- en daglichtsensoren verzameld worden. Dus: minder verlichting als er toch al voldoende daglicht binnenvalt, en geen verlichting als er niemand in de ruimte aanwezig is.

Lichtmanagementsystemen zijn er in alle soorten en maten, van eenvoudig tot complex. De systemen kunnen toegepast worden in kleine kantoorpanden van drie tot vier ruimtes, maar ook in enorme industriehallen en magazijnen. Goed toegepast kunnen ze de besparing die met ledverlichting wordt bereikt sterk verhogen.

Ook op het gebied van welzijn kan lichtmanagement een belangrijke rol vervullen. Zo kunnen de meer geavanceerde systemen in een groot magazijn een realistisch dag- en nachtritme nabootsen, waardoor werknemers zich vitaler voelen en minder snel fouten maken. Een ander feature is het bijschakelen van extra licht direct na de lunch, om de beruchte ‘after lunch dip’ tegen te gaan.

Online connectie

De nieuwe generatie lichtmanagementsystemen kenmerkt zich door draadloze connectie met het internet, zodat lichtpunten online beheerd en aangestuurd kunnen worden. Dat biedt weer nieuwe mogelijkheden, zoals het real time monitoren van verlichting. Een Amerikaanse retailer ontdekte op die manier dat er in de 700 locaties van de onderneming tussen 8 en 9 uur ’s ochtends bijna niemand op de werkvloer aanwezig was. Daarom werd de helft van de verlichting in die tijdspanne uitgeschakeld, in een dambord-configuratie. Dit leidde tot een energiebesparing van € 1.000 per jaar per locatie.

Omdat lichtmanagementsystemen vooralsnog niet goedkoop zijn, bieden verschillende aanbieders ook leaseconstructies van verlichting aan (lighting-as-a-service). Hierbij betaalt de klant een maandelijks bedrag voor het licht, maar de fabrikant blijft eigenaar van het verlichtingssysteem. Dit heeft zeker ook positieve effecten voor de nagestreefde circulaire economie. Het zal volgens experts er aan bijdragen dat connected lichtmanagementsystemen in de toekomst de standaard worden.

Ook Gied van Hoorn, directeur van LightRec, denkt dat slimme lichtsystemen snel dominant worden. “Verduurzaming binnen de circulaire economie is het actuele belangrijke thema en connected lighting biedt daarin een uitgelezen kans”, aldus Van Hoorn. “Wel geldt dat om optimaal gebruik te maken van de nieuwe beschikbare technieken de bestaande armaturen vervangen zullen moeten worden. Kortom, LightRec ziet in deze ontwikkeling ook als een nieuwe aanjager voor inzameling en recycling!”

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

Energiezuinige verlichting en duurzaam omgaan met licht dragen bij aan energiebesparing, maar echte milieuwinst realiseert u alleen door oude lampen en armaturen ook in te leveren voor recycling. Daarmee draagt u pas echt bij aan de circulaire economie. Kijk hier voor meer informatie over inzamelmiddelen of neem contact op met Wecycle.

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer