LEDS uit voedselresten, milieuvriendelijke verwerking

Twee onderzoekers van de universiteit van Utah hebben een manier gevonden om ledlampjes te produceren uit voedselresten. Zij plaatsten frisdranken, brood en tortilla’s in een oplosmiddel, om er vervolgens onder druk en een hoge temperatuur carbon dots (CD’s) mee te vormen – een bouwsteen voor leds.

In tegenstelling tot de reguliere QD’s bevatten de QD’s die zijn verkregen uit voedselresten geen schadelijke stoffen zoals cadmium en selenium. De verwerking en afvalresten van QD’s verkregen uit voedselresten is daarom milieuvriendelijker, aldus onderzoeker Michael Free.

Het onderzoek is in oktober 2015 gepubliceerd in Physical Chemistry & Chemical Physics.

Dit is een prachtig, innovatief voorbeeld. Helemaal niet meer hoeven recyclen is natuurlijk het allerbeste wel het milieu. Helaas is dat nog niet mogelijk. Daarom is het belangrijk het belang van verantwoord inzamelen en recyclen van verlichting onder ogen te zien. Als afgedankte energiezuinige verlichting, zoals tl-buizen, spaar- en ledlampen, bij het restafval terechtkomen kan dat schadelijk zijn voor het milieu omdat ze kleine hoeveelheden kwik bevatten. Bovendien kan verlichting voor meer dan 90% worden gerecycled. Alle reden dus om lampen apart te bewaren en in te leveren. Naast lampen, moeten ook verlichtingsarmaturen gescheiden worden ingeleverd voor recycling. Armaturen kunnen PCB-houdende condensatoren bevatten en verdienen daarom een aparte behandeling.