JK-Nederland over lampeninzameling via Wecycle: “We kunnen erop vertrouwen dat alles goed geregeld is”

“Wat JK-Nederland precies doet? Wij zijn leverancier van professionele zonnebanken. We leveren bijna uitsluitend aan bedrijven en in dit (B2B) segment zijn wij marktleider”, legt Peter Quist uit. Op jaarbasis levert het bedrijf zo’n 33.000 kilo lampen in, sinds 2006 werken zij samen met Wecycle.Quist: “De markt voor nieuwe professionele zonnebanken is momenteel een beetje verzadigd. Het is nu vooral een vervangingsmarkt. Dat wil zeggen dat er dus niet zo veel nieuwe zonnestudio’s meer bijkomen. Wel worden de oudere zonnebanken bij de bestaande studio’s vervangen voor nieuwe exemplaren. Zonnebanklampen gaan zo’n 500 tot 900 uur mee. Studio’s kiezen er vaak voor om ze na zo’n 750 uren te vervangen. Uiteraard zie je ook in onze branche dat lampen steeds iets langer meegaan. En een moderne zonnebank is tegenwoordig technisch beter, hierdoor gaan lampen langer mee dan tien jaar geleden.”
Lampen vervangen
“Als de lampen niet meer de kwaliteit leveren die nodig is, of als de lampen het helemaal niet meer doen verwisselen wij ze als onderdeel van een leasecontract. Ook na een vaste termijn wisselen we de lampen voor nieuwe en doen we tegelijkertijd onderhoudswerkzaamheden aan de banken. Studio’s stellen onze service rondom de lampenwissels op prijs. Een klein aantal studio’s doet dit zelf. Wij vragen ze dan om de oude lampen apart te houden en wij halen deze dan bij ze op. Dus alle lampen die onze installateurs of onze klanten verwisselen, nemen we mee voor recycling. De lampen verzamelen we in de inzamelbakken van Wecycle die in ons magazijn in Rotterdam staan. Daar is één persoon verantwoordelijk voor het bijhouden van de bakken en het aanmelden bij Wecycle als ze vol zijn”, legt Quist uit.
Quist is heel tevreden over de samenwerking met Wecycle. “Het inleveren van oude lampen via Wecycle verloopt heel soepel. De inzamelbakken zijn veilig en als ze vol zijn worden ze vlot opgehaald. We hebben er weinig omkijken naar en kunnen er tegelijkertijd op vertrouwen dat alles goed geregeld is. Vooral het milieutechnische aspect vinden wij heel belangrijk want die verantwoording dragen we allemaal!”, aldus Quist.