Honderd procent recyclen (maar niet echt)

Onlangs werd ik gebeld door de commercieel directeur van een groot, landelijk opererend installatiebedrijf. Hij wilde, zei hij, nu wel eens weten hoe het zat met die recyclingpercentages van LightRec. Want 92% - was dat nu zo bijzonder? Wat bleek: in een recente tenderprocedure had een concurrerende firma doodleuk opgeschreven ‘oude lampen en armaturen voor 100% te recyclen’. En mede daarom het contract binnengesleept.

 

Gied van Hoorn      Gied van Hoorn
Directeur Stichting LightRec 

LinkedIn  Twitter 
 


Ik heb de man uitgenodigd voor een gesprek en daarin uitgelegd dat 100% recycling technisch niet mogelijk is en dat zijn concurrent dus onzin heeft opgeschreven. En dat ‘onze’ 92% recycling een bijzonder hoog percentage is dat aanzienlijk boven het wettelijk minimum van 80% ligt. Tot slot was ik benieuwd wáár zijn concurrent die lampen dan 100% liet recyclen. Want de enige twee WEEEBALEX-gecertificeerde bedrijven in Nederland, Duitsland en België die lampen recyclen doen dit ook voor LightRec. Aangezien die ‘slechts’ een percentage van 92% realiseren, zou het dus elders gebeurd moeten zijn… en dus zonder de wettelijke verplichte certificering. Kortom, als het al geen onzin is, dan is het een overtreding.

Ik vermoed dat de concurrerende firma met ‘100% recycling’ iets heel anders bedoelde te zeggen, namelijk: wij leveren alle lampen keurig in bij Wecycle, er gaat niets naar de oud-ijzerhandel of in de bouwafvalcontainer. Welnu, dat is natuurlijk prima. Maar 100% inzamelen is niet 100% recyclen, dus ‘verkoop’ het dan ook niet zo. De commercieel directeur bij mij aan tafel kende zijn zaakjes en gaf het juiste percentage door in de tenderprocedure. Hiermee nam hij een groot risico daar vervolgens voor gestraft te worden.

De hele zaak heeft voor mij maar weer eens duidelijk gemaakt dat LightRec moet blijven voorlichten en daarbij zeker ook de gemeentelijke, provinciale en rijksambtenaren niet uit het oog moet verliezen. Want het hangt er natuurlijk maar net van af hoe je de eis tot recycling van afgedankte lampen en armaturen in de tender omschrijft. Staat er in de uitvraag bijvoorbeeld zoiets als: “Kunt u aantonen dat u afgedankte lampen 100% recyclet?’ dan is dat vast goed bedoeld, maar eigenlijk niet correct. Correct is: ‘Wilt u voor deze opdracht in aanmerking komen, dan willen wij graag dat u aantoont dat u 100% van de afgedankte lampen en armaturen inzamelt en laat recyclen bij een WEEEBALEX-gecertificeerde verwerker’. En als dat gebeurt, dan rolt daar vanzelf een percentage nuttig hergebruik van grondstoffen van 92% uit.

Verder was het een prettig gesprek, zoals eigenlijk altijd als ik met een deelnemer van LightRec aan tafel zit. Dus wie met een prangende vraag of kwestie zit in zijn of haar professionele praktijk: pak de telefoon en bel me!

Gied van Hoorn

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer