Blog | Een ongelijk speelveld

Sinds enige tijd steken we bij LightRec extra energie in de sloopbranche. Want of het nu (met een vakterm) om ‘totaalsloop’ gaat of het verwijderen van de installaties met het oog op een renovatie: in elk gebouw hangen behoorlijke hoeveelheden lampen en armaturen. En willen we die apart kunnen inzamelen, dan hebben we daar de medewerking van de sloopbedrijven voor nodig.

 

Gied van Hoorn      Gied van Hoorn
Directeur Stichting LightRec 

LinkedIn  Twitter 
 

 

Die medewerking heeft afgelopen jaar al behoorlijk handen en voeten gekregen. Zo zijn we met VERAS, de belangenvereniging voor sloopaannemers, overeengekomen dat we ons de komende vijf jaar gezamenlijk hard gaan maken voor een verdubbeling van de hoeveelheid en het gewicht aan ingeleverde lampen en armaturen uit de sloop. Dit willen we bereiken met een zogenaamde multichannel strategie, waarbij we ons gaan richten op alle belangrijke schakels in de sloopbranche, van beleidsmakers tot ingenieurs en van opdrachtgevers tot uitvoerders. Doel is om het correct verwijderen en inzamelen van verlichting op te laten nemen in standaard bouwbestekken, richtlijnen, criteriadocumenten voor aanbestedingen, formele sloopmeldingen en in andere communicatiemiddelen die de doelgroepen in hun dagelijkse werk tot zich nemen.

Sloop inzameling recycling

Om effectief meer lampen in te zamelen uit de sloop en renovatie hebben we absoluut alle schakels uit de branche nodig. Opdrachtgevers moeten ernaar vragen in hun aanbestedingen, bij renovatie moet het worden opgenomen in het bouwbestek, we willen dat het komt in de materialenlijsten bij sloopmeldingen, maar ook dat uitvoerders erop worden gecontroleerd. Want als dat niet gebeurt, houden we last van een fenomeen dat zich overal in de economie voordoet: het ongelijke speelveld. Ofwel: de welwillenden die het spel volgens de regels spelen, zien hun concurrentiepositie aangetast door de ‘cowboys’ die het spel volgens hun eigen regels spelen – en dus goedkoper kunnen zijn.

In de ideale wereld bestaat dit probleem niet. In de echte wereld echter blijken opdrachtgevers toch nog vaak te kijken naar de goedkoopste offerte. En die zal zelden expliciet vermelden dat lampen en armaturen netjes worden verwijderd voordat de spreekwoordelijke sloopkogel door het gebouw gaat. Terwijl dit volgens de wet- en regelgeving wel verplicht is (en bovendien veel duurzamer).

Ik pretendeer niet een definitieve oplossing voor dit probleem te hebben. Maar het zou wel goed zijn als opdrachtgevers kritisch zouden kijken naar de goedkoopste sloopofferte en die (vooral) ook zouden beoordelen op de eigen regels met betrekking tot ‘duurzaam inkopen’. En last but not least komt een ‘level playing field’ pas in zicht als de regels ook gehandhaafd worden. Ook dat is iets waar wij de komende vijf jaar op zullen blijven hameren.

Gied van Hoorn

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer