CityTec Alblasserdam: ‘Verantwoorde inzameling en recyling is een logisch onderdeel van onze bedrijfsvoering’

CityTec Alblasserdam heeft voor de tweede maal Wecycle Gouden Bakkie Award gewonnen voor het inleveren van afgedankte armaturen. CityTec Alblasserdam ontving de Award omdat zij als vestiging het grootste volume armaturen heeft ingeleverd. Andere winnaars waren keten Ziut en JK-Nederland uit Rotterdam. Waarom besteedt CityTec zoveel aandacht aan MVO binnen het bedrijf? Een interview met Wim Pondman, Senior Inkoper bij CityTec.

CityTec verzorgt de complete uitvoering van projecten op het gebied van openbare verlichting en verkeersregel- en parkeerinstallaties. Naast klanten adviseren, beheert en onderhoud CityTec zo’n 600.000 lichtmasten, 30.000 verkeerslichten en 2.000 parkeerinstallaties in heel Nederland. Het bedrijf doet bijna uitsluitend projecten voor gemeenten en provincies, en voor partijen als Rijkswaterstaat, waterschappen en havenbedrijven. Maar ook beheerders van bedrijventerreinen, industriecomplexen en andere private terreinen weten CityTec steeds beter te vinden.

CityTecWim Pondman:“Wij zijn sinds 2008 inzamelpartner van Wecycle. We werken veel voor gemeenten en provincies en zij stellen strenge eisen als het gaat om de minimalisering van milieu-impact. Zij willen garanties hebben dat het afval op een goede manier wordt verwerkt. We zien dat zelf overigens als een logisch onderdeel van onze bedrijfsvoering. Wij proberen in alle bedrijfsvoering het milieu zo min mogelijk te belasten. Verantwoorde afdanking en recycling is voor ons vanzelfsprekend. Ook voor lampen en armaturen, waarvan we jaarlijks enorm veel verwerken. Afgelopen jaar hebben we maar liefst 23.800 kilo aan lampen ingezameld en 97.100 kilo aan armaturen.”

CityTec is voor de tweede keer met een Gouden Bakkie Award beloond. Pondman vindt echter dat het inzamelen van verlichting nog wel wat meer aandacht verdiend in de installatiewereld: “Dat kan nog veel beter. Veel installateurs zijn zich niet bewust van het belang van de recycling van oude armaturen. Armaturen kunnen condensatoren bevatten met zeer giftige pcb’s en die moeten op gespecialiseerde wijze gerecycled worden om milieuschade te voorkomen. Dus niet naar de oud-ijzerhandel, maar naar Wecycle.”

Het MVO-beleid bij CityTec
“Ons MVO-beleid kent drie pijlers: milieu en klimaat, duurzaamheid en veiligheid en kwaliteit. Die eerste twee pijlers vullen we in door het bedenken en realiseren van energiezuinige oplossingen voor opdrachtgevers, zoals dynamisch bestuurbare, dimbare ledstraatverlichting of het toepassen van gelijkspanningstechnologie in de openbare verlichtingswereld. En ook door onze eigen uitstoot zoveel mogelijk te beperken, door het inzetten van steeds meer hoogwerkers met zuinige EURO 6 motoren (bezig met een aanbesteding om alles te vervangen voor EURO 6) en hybride of elektrische bedrijfswagens. Niet voor niets beschikken we over het hoogst haalbare CO2-prestatieladdercertificaat, niveau 5. Zoals we ons werk doen, zo gaan we ook om met MVO: we doen het praktisch, doelmatig en meetbaar. Of het nu gaat om onze producten en diensten, de wijze waarop we omgaan met energie, materialen, transport en reststoffen of de bijdrage die we willen leveren aan onze maatschappelijke omgeving.”

Om in de huidige markt mee te kunnen komen en je te onderscheiden van andere aanbieders moet je als bedrijf servicegericht zijn en innovatief, vindt Wim Pondman. “Het is een sterk competitieve markt dus je moet je onderscheiden. Ik noemde al eerder het toepassen van gelijkspanning in de openbare verlichting. Dat is een innovatie die alleen maar voordelen heeft: het energietransport is efficiënter, het is goedkoper want je kunt met dunnere kabels en dus minder koper toe, je hebt minder schakelkasten en elektronicacomponenten nodig, het is betrouwbaarder én het is veiliger. Bovendien is een gelijkspanningsnet uitstekend te gebruiken voor datacommunicatie, en daar gaat het in de toekomst absoluut naar toe.”

Meer weten over de Gouden Bakkie Awards en wie er in 2016 met de prijzen vandoor zijn gegaan?
Kijk op bakkie.wecycle.nl/

 

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer