5 meestgestelde vragen over de inzameling van verlichting

1. Waarom moeten afgedankte lampen en armaturen gerecycled worden?

Oude lampen en armaturen vallen onder ‘e-waste’ (elektronisch afval) en moeten daarom op correcte wijze worden afgevoerd en gerecycled. Verlichting kan namelijk tot meer dan 90% worden gerecycled.Bovendien bevatten spaarlampen, tl-buizen en armaturen stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen en daarom een aparte behandeling verdienen. Doordat steeds meer bedrijven overstappen op ledverlichting komen er momenteel naast veel oude lampen ook extra armaturen vrij. Deze kunnen condensatoren bevatten (elektrisch componenten die lading opslaan) waar olie in kan zitten, die giftige pcb’s bevat.

2. Wie zamelt oude lampen en armaturen weer in?

Europese wetgeving verplicht producenten en importeurs van deze verlichting om ze na afdanking weer in te zamelen voor verantwoorde verwerking en recycling. In Nederland is Stichting LightRec het gezamenlijke initiatief van inmiddels meer dan 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. LightRec besteedt veel aandacht aan voorlichting om ervoor te zorgen dat nog meer consumenten en professionals hun oude lampen en armaturen inleveren. De professionele sector is een heel belangrijke doelgroep, omdat zij 80% van alle afgedankte lampen, tl-buizen en armaturen afdanken.

3. Wat doet Wecycle?

De daadwerkelijke inzameling en recycling van energiezuinige verlichting besteedt LightRec uit aan uitvoeringsorganisatie Wecycle. Wecycle werkt samen met 90 procent van de gemeenten, duizenden detaillisten, groothandels en installateurs om zo veel mogelijk e-waste in te zamelen. Zo staan er bij  technische groothandels inleverbakken waar oude verlichting makkelijk en gratis ingeleverd kan worden door de bouw- en installatiesector. Daarnaast biedt Wecycle installateurs inzamelbakken voor de opslag van lampen en armaturen. Bij grote projecten biedt Wecycle passende oplossingen ter plekke, bijvoorbeeld inzamelbakken op de bouwplaats die gratis worden opgehaald wanneer ze vol zijn. Alle ingezamelde lampen en armaturen laat Wecycle optimaal recyclen via WEEELABEX-gecertificeerde recyclingbedrijven.

4. Wat moet ik weten over lampeninzameling in de bouw?

In 2014 is het aangepaste Bouwbesluit ingegaan. In dit Bouwbesluit staat vastgelegd dat bouw- en sloopbedrijven verplicht zijn om armaturen en lampen  te verwijderen en apart te houden bij sloop en renovatie.  Bij renovatie worden vaak hele verdiepingen gestript. Daarbij verwijderen de sloopmedewerkers ook verlichting.

5. Wat staat er precies in het Bouwbesluit?

Volgens het aangepaste Bouwbesluit moeten lampen (zoals tl-buizen) bij verwijdering uit het armatuur worden gehaald en apart worden gehouden. Deze regel is te vinden in de STABU Bouwbreed. LightRec en Wecycle hopen dat deze opname in de specificatiesystematiek de inzameling van verlichting vanuit de bouw- en sloopsector zal stimuleren. Het opnemen van de inzamelmiddelen in STABU Bouwbreed zorgt voor een extra herinnering aan de opdrachtgever en vergemakkelijkt de inzameling voor de betrokken bouw- en sloopbedrijven.

De Wecycle-inzamelmiddelen voor verlichting kunnen worden meegenomen in het bestek of de projectbeschrijving in de classificatie STABU Bouwsystemen & Installaties en de STABU Werksoorten. De specificaties voor de verwijdering van verlichting zijn te vinden onder de secties ‘Bouwplaatsvoorzieningen’ binnen beide classificaties van de STABU Bouwbreed systematiek. Deze inzamelmiddelen staan onder de naam ‘recyclecontainers’ in het systeem. 

 

Lees ook:


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer