‘Het vermelden van Wecycle in een aanbesteding is zeker een pluspunt’

Ziut is openbare ruimtespecialist en expert in openbare verlichting, verkeersregeling en camerabewaking. Het bedrijf won dit jaar de Wecycle Gouden Bakkie Award omdat zij in 2015 het grootste volume afgedankte lampen en armaturen heeft ingeleverd. Het is de tweede keer op rij dat Ziut een Gouden Bakkie Award wint.

Wecycle ZiutVan de 3,3 miljoen lichtmasten in Nederland heeft Ziut er 1,35 miljoen in beheer. In Nederland is het bedrijf de grootste in buitenarmaturen.  Per jaar vervangt het bedrijf circa 325.000 lampen en 70.000 armaturen. Hans ten Broeke is vestigingsmanager van regio Noordoost Ziut en verantwoordelijk voor het MVO en CO2-beleid. Hij vertelt: “Ziut is van origine geen prijsvechter, wij concurreren niet enkel op prijs, want in die race zijn er partijen die het altijd goedkoper kunnen.  Wij zetten in op het toevoegen van kwaliteit, we zijn een toegevoegde waarde in de keten. Dat is enerzijds door de keuze van producten waar we mee werken, maar ook door het verrijken van producten. Onze afdelingen Advies en R&D zijn hierin onmisbare schakels.”

Slimmer inzetten energie
Het op afstand dimmen van lantaarnpalen, het aan- en uitschakelen en het melden van een storing zijn allemaal voorbeelden van het steeds slimmer inzetten van energie en het naar beneden brengen van de beheerkosten. “Het wordt steeds meer ‘smart. We plaatsen niet alleen meer een lamp, maar we zetten er ook sensoren in. Daardoor is er veel meer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het meten van de aanwezigheid van personen, de hoeveelheid verkeer, waar de drukte zich bevindt en zelfs hoeveel fijnstof er aanwezig is in de lucht. Al deze data monitoren wij via onze systemen. En als we die analyseren, kunnen er aanpassingen gedaan worden om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren”, vervolgt Ten Broeke.

Sluiten materiaalkringloop
Ten Broeke: “Alles wat wij doen, heeft als uitgangspunt om de maatschappelijke faalkosten te reduceren. Dat heeft te maken met energiebesparing, maar denk bijvoorbeeld ook eens aan het meten van de luchtkwaliteit om te bepalen of een bepaald industriegebied uitgebreid mag worden zonder de normen te overschrijden. Dat levert een slimmere omgeving op, die optimaal benut wordt.”

Het sluiten van de materiaalkringloop is een belangrijk thema van het MVO-beleid bij Ziut. Het verminderen van het grondstoffen- en materiaalgebruik in de keten staat hoog op de agenda. Naast de hoogste trede op de CO2-prestatieladder en het MVO certificaat is Ziut gecertificeerd conform ISO 14001, het kwaliteitscertificaat voor milieu en afvalstromen.

Ten Broeke: “Zo’n 5 jaar geleden zijn we gestart om ons afvalbeleid op de schop te nemen. Alle lekstromen moesten weg. We hebben onze afvalstromen van verschillende locaties gebundeld. En voor alle afvalstromen hebben we gezocht naar een gecertificeerde partner. Voor lampen en armaturen is dit Wecycle. Hetzelfde doen we voor andere afvalstromen als papier, folie, cartridges, hout, koffiebekers, restafval, aluminium en ijzer. We kunnen nu aangeven dat er geen lekstromen meer zijn. De lampen en armaturen zijn de grootste stroom van al ons afval.”

Ziut heeft een retourlogistiek opgezet voor alle afgedankte lampen en armaturen en andere afvalstromen. Dit gebeurt regionaal: Ziut heeft namelijk verschillende locaties waar alle afval dagelijks afgeleverd wordt. De vrachtwagen die de nieuwe lampen en armaturen brengt op deze locatie, haalt de oude op vanaf deze verschillende regionale locaties. Uiteindelijk komen al deze afvalstromen samen in Apeldoorn. Hier worden deze afgegeven aan de afvalpartners, waaronder Wecycle. Ziut is al sinds 2005 inzamelpartner van Wecycle.

Ontmantelstraat
 “Naast afvoer van materialen naar Wecycle, hebben we ook een faciliteit bij onze locatie in Apeldoorn voor de ontmanteling van met name armaturen. In deze ‘ontmantelstraat’ werken medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast verrijken ze basisproducten met de innovatieve technische oplossingen die Ziut zelf ontwikkelt. Zo werken we enerzijds aan een schoner milieu en anderzijds helpen we deze mensen aan een werkplek. De lampen uit de armaturen gaan gewoon naar Wecycle. De armatuur halen we helemaal uit elkaar, die wordt compleet gesorteerd, tot op elk boutje. Al die losse onderdelen gaan dan naar recyclingfabrieken. Die zijn, vanzelfsprekend, volledig gecertificeerd.”

Aanbestedingen
Ten Broeke vertelt dat zij Wecycle altijd vermelden bij een aanbesteding: “Als de vraag is, wie de laatste prijs kan bieden, heeft dit niet zoveel toegevoegde waarde. Maar, zoals ook al eerder gemeld: wij zoeken juist naar projecten waar we toegevoegde waarde kunnen leveren. Bij aanbestedingen in dat soort projecten, is het vermelden van Wecycle zeker een pluspunt. Het is onderdeel in ons plan van aanpak. We werken voornamelijk voor gemeenten en zij kennen Wecycle en weten dat het dan goed geregeld is.”

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer