Voor wat hoort wat

Vorig jaar tuigde de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een nieuwe subsidieregeling op die moet gaan bijdragen aan energiebesparing binnen sportaccommodaties. Een prima plan. Want enerzijds zijn er maar weinig sportstichtingen en -verenigingen draagkrachtig genoeg om zelf in energiebesparende maatregelen te kunnen investeren. Terwijl er anderzijds vaak wel een behoorlijk besparingspotentieel is. De kosten voor verlichting inclusief energieverbruik komen soms in de buurt van 10% van de totale begroting van een sportclub. Een besparing op het energiegebruik en onderhoud is dan erg welkom.

 

Gied van Hoorn      Gied van Hoorn
Directeur Stichting LightRec 

LinkedIn  Twitter 
 

 

De sportclubs konden subsidie aanvragen voor maatregelen zoals het plaatsen van ledverlichting, isolatie van gebouwen en plaatsing van zonnepanelen en zonneboilers. Er was 6 miljoen euro subsidie beschikbaar en de belangstelling was zó groot dat al na drie weken het subsidieplafond bereikt werd. Kennelijk zaten er daardoor heel wat besturen van sportverenigingen op het vinkentouw, want toen de subsidieregeling dit jaar op 2 januari weer open werd gesteld waren er binnen vier dagen (!) na openstelling al een kleine 500 aanvragen ingediend en was het subsidiebudget voor 2017 - opnieuw 6 miljoen euro - alweer vergeven.

Subsidie LED SportverenigingDe RVO liet weten dat de meeste subsidieaanvragen zijn gedaan voor de installatie van zonnepanelen voor lokale elektriciteitsopwekking. Maar er kwamen ook veel aanvragen binnen voor de vervanging van conventionele buitensport- en binnenverlichting door meer energiezuinige verlichtingsbronnen. Dat laatste is natuurlijk een erg goede ontwikkeling, want verlichting vervangen is (1) technisch relatief eenvoudig te realiseren en (2) iets dat onmiddellijk rendeert. Je zou het in bedrijfstermen ‘het laaghangend fruit’ kunnen noemen. Niet te lang over nadenken, gewoon plukken.

Eén ding merk ik daar wel nog even bij op: als er ook dit jaar weer een flinke hoeveelheid conventionele buitensport- en binnenverlichting vrijkomt bij sportclubs, laten we er dan wel voor zorgen dat die op een verantwoorde wijze wordt ingezameld en verwerkt. De RVO stelt verder geen eisen aan de uitkering van de subsidies (al kunnen sportclubs wel een extra bonus van 500 euro tegemoet zien als ze hun aanvraag baseren op een officieel energieadvies). Misschien toch iets om volgend jaar eens over na te denken: keer het subsidiebedrag voor ledverlichting pas uit als de sportclub in kwestie kan aantonen dat de oude verlichting conform de regelgeving zal worden verwerkt. Want ook hier mag best gelden: voor wat hoort wat. 

Gied van Hoorn

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer