Spaarlampen en ledlampen: waarin ze (niet) verschillen

Er worden steeds minder spaarlampen en tl-buizen verkocht, en steeds meer ledlampen. Beide typen verlichting moet aan het eind van de levensduur ingezameld en gerecycled worden: daarin verschillen ze niet. Toch maakt de opkomst van de led dat er wel degelijk iets gaat veranderen in de manier van recyclen. 

Toen de Europese Commissie aan het begin van deze eeuw besloot dat energiezuinige lampen en armaturen ingezameld en gerecycled moesten worden, was daar een heel goede reden voor. Zowel spaarlampen als tl-buizen bevatten namelijk een kleine hoeveelheid kwik. Kwik is (heel) giftig en hoort dus in het milieu absoluut niet thuis. 


Toen men in de jaren daarna meer en meer begon na te denken over grondstoffenschaarste en circulariteit, kwam er een tweede goede reden voor inzameling en recycling bij. Energiezuinige lampen en armaturen bevatten immers ook diverse materialen die prima herbruikbaar zijn, waaronder glas en metaal. 

De huidige recyclingtechnieken van lampen en armaturen zijn ontwikkeld om de bovenstaande twee doelstellingen optimaal te bereiken. Zo wordt bijvoorbeeld de vrijkomende kwikdamp bij het breken van de lampen afgezogen en gefilterd.

En nu wordt het interessant, want ledverlichting bevat géén schadelijke stoffen. Een ledlamp is voornamelijk een composiet van plastic en wat metaal in het printplaatje. Feitelijk is het gewoon een stukje elektronica zoals alle andere elektronica, alleen dan lichtgevend. Je zou je dus kunnen afvragen: waarom zouden wij als LightRec ledlampen nog moeten recyclen?

Het eenvoudige antwoord: om de grondstoffen die erin verwerkt zitten zo goed mogelijk terug te winnen. Want omdat ledlampen vaak een onlosmakelijk onderdeel zijn van het armatuur waarin ze zijn verwerkt (we noemen dat ook wel een ‘ledinaire’) kan er veel materiaal worden teruggewonnen. Het mooie is dat we daarvoor geen bijzondere recyclingtechnieken meer nodig hebben: ledlampen en armaturen kunnen als ‘normale’ elektronica worden gerecycled. 

Tot slot nog dit: op dit moment is minder dan 3% van alle ingezamelde lampen een ledlamp. Het merendeel van de afgedankte lampen zijn nog steeds kwikhoudend en de veilige inzameling en verwerking daarvan zal nog jaren moeten doorgaan! 

 

Doorlees

Lees meer over: Groei ledverlichting gooit inzameling van lampen op zijn kop

Lees meer over: Recycling ledlampen is complex dossier

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer