Lampenrecycling in Europees verband: EucoLight

Stichting LightRec is aangesloten bij het Europese samenwerkingsverband EucoLight. Hierin zijn 16 Europese stichtingen die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen verenigd. EucoLight geeft deze stichtingen een stem in Brussel en verstevigt de samenwerking binnen de branche op Europees niveau verstevigen.

De nieuwe Europese wetgeving voor e-waste, de WEEE Directive, en de herziening hiervan, hebben een grotere impact op verlichting dan op andere productcategorieƫn die onder deze regelgeving vallen. Losse lampen hebben een laag gewicht, maar worden in grotere hoeveelheden ingezameld en gerecycled dan andere typen elektrische apparaten. Bovendien vraagt oude verlichting om specialistische inzamel- en recyclingfaciliteiten: de meeste oude lampen zijn fragiel en bevatten stoffen die een speciale behandeling vereisen.

Het in Brussel gevestigde EucoLight is opgericht om positief te kunnen reageren op deze uitdagingen en om effectief te kunnen samenwerken met andere Europese entiteiten en brancheorganisaties. EucoLight zet zich in om het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field te versterken, de ontwikkeling van passende internationale standaarden te ondersteunen en om zijn leden te helpen en gidsen waar nodig.

Meer informatie over Eucolight is te vinden op de website: www.eucolight.org

Ā 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer