Lampeninzameling in Hong Kong

Het bestuur van de metropool Hong Kong zet sinds jaar en dag zwaar in op afvalreductie en recycling. De Hong Kong Waste Reduction website (www.wastereduction.gov.hk) vermeldt maar liefst 17 Waste Reduction Programmes, waaronder sinds kort één voor energiezuinige verlichting.

Het Fluorescent Lamp Recycling Programme biedt huishoudens in de stad gratis inzameling en verwerking van fluorescentielampen (CFL), TL-buizen en gasontladingslampen en is een vrijwillig initiatief van 12 grote verlichtingsproducenten- en importeurs, in samenwerking met vier milieuorganisaties. Aan het programma hebben zich inmiddels ook een aantal grote retailers en de Hong Kong Housing Authority verbonden. Zij helpen met het opzetten van openbare inzamelpunten bij onder meer winkelcentra. Doelstelling is om jaarlijks 400.000 afgedankte lampen te gaan inzamelen.

Lampenrecycling in Europees verband

In Europa is EucoLight opgericht en LightRec is sinds 2015 hierbij aangesloten. In EucoLight zijn 16 Europese stichtingen die in eigen land de inzameling en recycling van verlichting managen verenigd. EucoLight verstevigt de samenwerking binnen de branche op Europees niveau. En EucoLight zet zich ook in om het regelgevingkader voor verlichtingsafval en het bijbehorende level playing field te versterken, de ontwikkeling van passende internationale standaarden te ondersteunen en om zijn leden te helpen en gidsen waar nodig. Meer weten hierover? www.eucolight.org