In 2050 recyclen we alles

Recyclen doen we al volop; glas gooien we in de glasbak, papier brengen we naar de papierbak, batterijen gaan naar de inzamelbakken in de supermarkt, net zoals onze oude lamp. Maar afval recyclen kan veel beter. Vorige maand kondigde het kabinet aan te streven naar een volledige circulaire economie. De ambitie is om in 2050 in Nederland geen grondstoffen meer te gebruiken, maar alleen nog maar te hergebruiken. Het kabinet heeft hierbij de hulp van Wecycle ingeschakeld.

Recycling LightRecHet kabinet wil een zogenaamd ‘grondstoffenakkoord’ sluiten met gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties om het gebruik van grondstoffen drastisch te verminderen, en ervoor te zorgen dat schadelijke stoffen niet in het milieu belanden. Wecycle zet zich nu al dagelijks in voor de inzameling en recycling van e-waste, oude verlichting valt hier ook onder. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft daarom onder meer Wecycle gevraagd mee te werken en te kijken hoe er met e-waste als ‘urban mine’ (‘de stad’ als een nieuwe soort mijn gebruiken – red) een business case kan worden ontwikkeld.

Stichting LightRec, als een van de 6 opdrachtgevers van Wecycle, ondersteunt dus de ambitie van het kabinet. Energiezuinige verlichting kan per slot van rekening al voor meer dan 90% worden gerecycled. En als het aan het LightRec ligt recyclen we in 2050 alles.

Deelnemen LightRec
Als producent of importeur van lampen en/of (professionele) armaturen bent u ook verantwoordelijk voor de ambitie van het kabinet. U bent zelfs wettelijk verplicht om zorg te dragen voor de recycling van uw producten. Wanneer u als deelnemer aangesloten bent bij LightRec, organiseren wij voor u de inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Als u nog geen deelnemer bent, kunt u zich aanmelden via de deelnemersportal van Wecycle.

Meer weten over Urban Mining?  Bekijk dan hieronder de uitzending van EenVandaag terug.

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer