Gloeilamphamsterpraktijken

Sinds 1 september 2012 is de handel in gloeilampen in de hele Europese Unie verboden. Maar het is een publiek geheim dat het gloeilampverbod tot nu toe op grote schaal wordt ontweken. Veel winkeliers maken gebruik van een maas in de wet, namelijk dat ‘bestaande voorraden’ nog gewoon verkocht mogen worden. Het zal niemand verbazen dat die ‘bestaande voorraden’ afgelopen jaren eerder zijn toegenomen dan zijn afgenomen, dankzij een levendige parallelimport van gloeilampen uit Italië en Oost-Europa.

 

Gied van Hoorn      Gied van Hoorn
Directeur Stichting LightRec 

LinkedIn  Twitter 
 
Toch zal er op termijn iets gaan veranderen, want met ingang van 25 februari 2016 is in Nederland en de EU een importverbod op gloeilampen van kracht. Ook het omzeilen van het verbod door op de verpakking een symbool met een hamertje te zetten (wat betekent dat de lamp niet bedoeld is voor huishoudens maar voor professionele toepassingen) is vanaf dan niet langer toegestaan. Gezien de berichten over de omvang van de huidige gloeilamphamsterpraktijken (een mooi woord voor Wordfeud dat ik de lezer hierbij gratis cadeau doe) zal het zeker niet binnen enkele weken of zelfs maanden gedaan zijn met de verkoop van gloeilampen. Maar dat het doek definitief gaat vallen voor deze zeer energie-inefficiënte vorm van verlichting is nu wel zeker.De hamvraag is natuurlijk: waarom kopen consumenten nog steeds gloeilampen? Want als er geen vraag meer zou zijn, zou het aanbod heel snel teruglopen. Natuurlijk, er zijn toepassingen voor de gloeilamp waar niet zo eenvoudig een energiezuinig alternatief voor gevonden is (zoals lampjes voor naaimachines, koelkasten en ovens, maar ook terrariumlampen en warmtelampen). Maar verder zou je denken dat de consument inmiddels eieren voor zijn geld kiest. Toch is dat niet het geval. Uit het nieuwe HOME onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat slechts 20% van de Nederlandse huishoudens helemaal geen gloeilampen meer heeft. De rest heeft gemiddeld nog 11 gloeilampen in gebruik en 4 als reserve. Tel je dat bij elkaar op, dan blijken er in Nederlandse huizen nog 65 miljoen ouderwetse peertjes te branden. Als die allemaal vervangen zouden worden door ledlampen zou dat een besparing van 970 miljoen kilowattuur per jaar opleveren. Dat is te vergelijken met het elektriciteitsverbruik van alle huishoudens in Rotterdam. Het is dan ook zeer terecht dat de woordvoerder van Milieu Centraal het blijven gebruiken van gloeilampen ‘een gemiste kans voor het milieu en de eigen portemonnee’ noemt.

De belangrijkste conclusie is dat goede voorlichting onontbeerlijk is om de consument over de streep te trekken. Want kennelijk is zelfs de wetenschap dat het vervangen van die resterende 11 gloeilampen door ledlampen een besparing van 30 euro per jaar aan stroom oplevert, voor veel consumenten geen aanleiding af te stappen van het vertrouwde peertje. Eén ding weet ik wel: als ze het massaal doen, is er werk aan de winkel voor de deelnemers van LightRec. En over een aantal jaar opnieuw, als de eerste ledlampen worden afgedankt. Wij zijn er klaar voor! 
Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer