Frank van der Vloed van Philips Lighting: “Wij willen toe naar ciculariteit”

“Verduurzaming van elektronica en verlichting ging tot heden vooral over verlaging van energieverbruik. Apparaten en verlichting zijn veel zuiniger geworden en energiereductie blijft belangrijk. Maar inmiddels is het bewustzijn doorgedrongen dat duurzaam gebruik van grondstoffen minstens zo belangrijk is. Bij Philips ligt de lat wat dat betreft hoog. Wij willen toe naar circulariteit.

Het liefst willen wij elektrische apparaten in gebruik geven aan klanten, om ze aan het einde van de afgesproken termijn weer terug te halen en te refurbishen. Zo krijgt een apparaat met wat extra onderhoud en nieuwe onderdelen een tweede of derde leven. Elke keer kan meer dan tachtig procent van de grondstoffen die in het apparaat zitten opnieuw worden gebruikt en dat is ontzettend effectief. Philips Healthcare doet dat bijvoorbeeld nu al met MRI-scanners. Bij Lighting zijn wij zover nog niet, maar wij hebben wel enkele pilots lopen die tot de verbeelding spreken. Zo leveren wij voor de nieuwe tweede pier op Schiphol al het licht tegen een jaarlijkse vergoeding. De armaturen en lichtbronnen blijven van Philips, wij zorgen voor het onderhoud. Onder een vergelijkbaar contract leveren wij het licht op een industrieel complex van Bruynzeel en in Schouwburg De Lawei in Drachten. Deze vingeroefeningen leren ons belangrijke dingen over hoe wij apparaten moeten ontwerpen om onderhoud, refurbishing en uiteindelijk recycling eenvoudiger te maken.

Ik verwacht dat op termijn twintig procent van de omzet van Philips Lighting via gebruikscontracten kan gaan lopen. Dit model werkt uitstekend in de business-to-business-markt, overal waar het gaat om grotere aantallen en duurdere armaturen. In het kleinbedrijf en op de consumentenmarkten blijven wij aangewezen op het traditionele businessmodel van verkoop en verbruik, en dus op inzameling en recycling wanneer lichtbronnen en armaturen worden afgedankt. Wij zijn er in Nederland in geslaagd om daarvoor een effectief collectief systeem op te zetten. Dat is wel een compliment waard, want toen LightRec daar acht jaar geleden aan begon, lag samenwerking niet voor iedereen voor de hand. Producenten en detailhandel zaten ook niet meteen op één lijn. Maar uiteindelijk is Wecycle voor alle producenten en importeurs gaan inzamelen en hebben wij fors geïnvesteerd in een infrastructuur van al die inzamelbakken die je door het hele land in de winkels ziet, en in communicatiecampagnes om mensen bewust te maken dat zij lampen gescheiden moeten inleveren. Dat heeft gewerkt: wij zamelen inmiddels de helft van alle afgedankte lampen in en een kwart van de armaturen.

De overheid ondersteunt onze inzamelambities met een aanpassing van het bouwbesluit, die alle gebouweigenaren dwingt om lampen en armaturen aan te bieden voor recycling indien het gebouw gerenoveerd of afgebroken wordt. Wij willen het inzamelpercentage opvoeren, maar het volume dat wij binnen willen halen om te recyclen zal afnemen, omdat ledverlichting veel langer meegaat dan spaarlampen of tl. Maar dat kleinere volume heeft wel een hogere restwaarde nu armaturen en lichtbronnen steeds meer worden geïntegreerd. De uitdaging is om ons inzamelsysteem daar optimaal op in te richten.”

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer