EucoLight-conferentie brengt uitdagingen Europese inzamelsystemen in kaart

Deze maand kwamen de 18 Europese inzamelsystemen voor verlichting bijeen in Bratislava, tijdens de jaarlijkse conferentie van EucoLight, die voor de tweede keer werd georganiseerd. EucoLight behartigt de belangen van deze inzamelsystemen in Brussel. Belangrijkste thema’s van de bijeenkomst: de laatste ontwikkelingen rondom de Europese regelgeving, waaronder de WEEE-richtlijn en de afvalstoffenwetgeving van de Europese Unie. Ook LightRec was bij de conferentie aanwezig. Een kort verslag.

Allereerst presenteerde EucoLight haar twee topprioriteiten voor de komende jaren: de ontwikkelingen binnen de WEEE directive (de Europese wetgeving rondom elektronisch afval, red.) en het afvalwetgevingspakket van de EU met betrekking tot de Circulaire Economie. EucoLight zorgt er in Brussel voor dat de nieuwe wetgeving past bij de praktijk voor de recycling van verlichting. En de mening van EucoLight wordt serieus genomen: de leden van EucoLight hebben inmiddels meer dan tien jaar ervaring met de WEEE directive en worden daarom met recht gezien als politieke beïnvloeders, die hun stem doen gelden in Brussel.

Externe sprekers

Tijdens de conferentie kwamen ook externe sprekers aan het woord. Zo deelde Marián Stryček, WEEE expert op het ministerie van milieu van Slowakije en adviseur voor het EU voorzitterschap, haar inzichten in de circulaire economie en de ontwikkeling van WEEE-wetgeving in Slowakije. Daarop volgden discussies die vooral dieper ingingen op de problemen die de inzamelorganisaties tegenkomen als het gaat om hoe ‘geautoriseerde vertegenwoordigers’ van verlichting en online platforms kunnen voldoen aan wet- en regelgeving. Hier valt volgens veel EucoLight-leden nog een wereld te winnen.

 

EucoLight, inzamelsystemen, verlichting, LightRec

 

Op de conferentie was ook veel aandacht voor de presentatie van Bernd Franke, Wetenschapsdirecteur aan het IFEU-instituut voor energie en milieuonderzoek. Hij presenteerde de resultaten van het laatste onderzoek van het instituut naar verbetering van lampenrecycling in de praktijk, waaronder het verminderen van de CO2-uitstoot bij de verwerking van zowel gasontladings- als ledlampen.

Juan-Carlos Enrique, voorzitter van EucoLight: "De jaarlijkse EucoLight conferentie is een uitstekende gelegenheid om gemeenschappelijke uitdagingen van collega’s uit heel Europa in kaart te brengen en met elkaar te delen. Belangrijke trends die uit alle gesprekken naar voren kwamen zijn ‘ledification’ en het streven naar een circulaire economie. De input van externe sprekers is hierbij erg waardevol, want op die manier kunnen we onze activiteiten een keer vanuit een andere invalshoek bekijken.”

Nieuwe Board of Directors

Tijdens de conferentie werd ook de Algemene Vergadering gehouden van EucoLight. Daarbij werd een nieuwe Board of Directors gekozen, bestaande uit: voorzitter Juan-Carlos Enrique van Ambilamp uit Spanje, vice-voorzitter Nigel Harvey van RecoLight uit het Verenigd Koninkrijk, penningmeester Hervé Grimaud van Récyclum uit Frankrijk, secretaris Tomáš Rychetský van Ekolamp uit Tjechië en lid Ourania Georgoutsakou van LightingEurope.

Tot slot werden de EucoLight Recycling Light Awards uitgedeeld aan initiatieven van EucoLight-leden die als doel hebben om bijvoorbeeld de inzamelresultaten te verhogen of de ecologische footprint te verminderen. De awards gingen dit jaar naar Recupel (België), AmbiLamp (Spanje) en Recolamp (Roemenië). Marc Guiraud, Secretaris Generaal van EucoLight “Wij feliciteren alle kandidaten van de shortlist en natuurlijk de vier winnaars van de awards. Veel belangrijke break through-projecten werden gedeeld.”

Gied van Hoorn, managing Director van LightRec vond het een nuttige bijeenkomst: “Het is elk jaar weer goed om de collega’s van de andere Europese inzamelsystemen te ontmoeten op de EucoLight-conferentie. Ook zij hebben de pittige uitdaging om zo veel mogelijk verlichting in te zamelen, met als harde target de 65% van de PoM in 2019. En we kunnen veel van elkaars best practices leren. Dat is niet alleen goed voor LightRec, maar ook voor de producenten en importeurs die wij vertegenwoordigen. Zo kunnen zij er van verzekerd zijn dat ons inzamelsysteem ‘state of the art’ is en dat onze belangen goed vertegenwoordigd worden in Europa.”

Volgend jaar wordt de EucoLight-conferentie georganiseerd door LightRec in Nederland.

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer