Een wereld te winnen

![]() |
Gied van Hoorn Directeur Stichting LightRec ![]() ![]() |
De officiële uitkomsten van het onderzoek zijn zowel positief als negatief te interpreteren.
Positief: bijna driekwart van de ondervraagden deponeert kapotte lampen in de daarvoor bestemde bak in de winkel (45%) of bij de milieustraat (27%). Da’s pure winst ten opzichte van pakweg tien jaar geleden. Negatief: ruim een derde gooit kapotte lampen nog steeds in de vuilnisbak (25%) of in de glasbak (14%). Met name jongere respondenten tot 45 jaar en mannen blijken in deze laatste groep oververtegenwoordigd.
De hamvraag is natuurlijk: waarom handelen deze specifieke consumenten nog steeds zo? Ook daarop geeft het onderzoek antwoord: onwetendheid is een belangrijke oorzaak van verkeerd afdankgedrag. Bijna een kwart van de ondervraagden weet eigenlijk niet waar kapotte lampen idealiter ingeleverd moeten worden en 7% noemt de vuilnis- of glasbak. Ook hier weer geldt dat respondenten jonger dan 30 jaar significant vaker geen idee hebben waar kapotte lampen idealiter zouden moeten worden ingeleverd.
Er is, kortom, nog een wereld te winnen op kennisniveau – en misschien nog wel meer op gedragsniveau (want weten leidt niet automatisch tot doen, weten we uit de gedragspsychologie). Voor LightRec een extra aansporing om onze activiteiten op het gebied van voorlichting vol op stoom te houden. En wellicht extra te gaan investeren in social media, aangezien vooral bij jonge consumenten sprake lijkt te zijn van een ‘knowledge gap’.
Gied van Hoorn