Deelnemer uitgelicht: LEDSGOGREENER

Sinds 2011 levert LEDSGOGREENER innovatieve ledverlichtingsoplossingen aan zakelijke klanten. De onderneming onderscheidt zich door een breed pallet aan speciale verlichtingsproducten voor onder meer magazijnen, kantoren, parkeergarages, zorginstellingen, winkels, VVE’s en industrie. LEDSGOGREENER is vooral sterk in de vervangingsmarkt, zegt Hilde van Leenen, marketing- en communicatiemanager bij het Zaandamse bedrijf. En dat betekent dat er jaarlijks vele duizenden gebruikte tl- en pl-buizen retour komen.

De markt van utiliteitsverlichting zal de komende jaren sterk veranderen. “De traditionele tl-lamp is op zijn retour. Naar verwachting zal komend jaar de verkoop van ledlampen voor het eerst de verkoop van traditionele lampen voorbij streven”, zegt Hilde van Leenen. “En dat zien wij terug in onze groeicijfers.”Het vervangen van bestaande tl-lampen door ledlampen is een nieuw spel geworden sinds de komst van de zogeheten retrofit ledlampen die – al dan niet met een kleine aanpassing – gewoon in de bestaande armaturen kunnen worden geklikt. “Sinds eind vorig jaar beschikken wij over een led-tl-lamp die zonder enige aanpassing 1-op-1 een traditionele tl-buis kan vervangen”, vertelt Van Leenen. “Deze innovatieve lamp is ‘ballast compatible’ en werkt met dus met alle ons bekende voorschakelapparaten.”

Geen klein bier
Maar er is meer vernieuwing gaande bij LEDSGOGGREENER. “We zien het fenomeen ‘licht als service’ een vlucht nemen”, zegt Van Leenen. “Het unieke van dit serviceconcept is dat de gebruiker een kostenbesparing kan realiseren zonder te hoeven investeren. Wij blijven eigenaar van de lampen en de klant betaalt een maandelijkse fee voor het licht. In termen van gemak is het ideaal voor de klant, maar het is ook duurzaam want er komen geen afgedankte lampen meer vrij. Wij zijn immers zelf gebaat bij het circulair hergebruiken van de waardevolle grondstoffen in de lampen. Overigens adviseren we klanten wel om hun oude lampen  vooralsnog in het magazijn op te slaan. Zodat ze, mochten ze om een of andere reden toch van de serviceovereenkomst af willen, ze in ieder geval hun oude lampen nog kunnen herinstalleren.”

In termen van energiebesparing gaat het bij ledverlichting niet om klein bier, aldus Van Leenen. Ze vertelt: “Met een gemiddelde besparing van 60% ten opzichte van hun oude verlichting bespaarden onze klanten in 2015 een bedrag van meer dan 2.155.000 euro. Vooral het vervangen van oude tl-verlichting loont. Vorig jaar hebben we meer dan 150.000 tl-lampen vervangen door led-tl's. Uitgedrukt in bespaarde kWh komt dat neer op een besparing van 11.880.000 kWh per jaar, ofwel bijna anderhalf miljoen euro.”

Gerust hart
Bij elk project dat LEDSGOGREENER uitvoert is Wecycle de vaste partner voor het verantwoord afvoeren van de afgedankte tl- en pl-lampen. “Als je zoals wij een voortrekkersrol wil spelen in duurzame verlichting, dan is inzameling en recycling vanzelfsprekend part of the deal”, zegt Van Leenen. “Jaarlijks komen er vele duizenden lampen retour uit de vervangingsmarkt. We laten dat deel van het proces met gerust hart over aan een gespecialiseerde speler als Wecycle.”

Ook deelnemer van LightRec worden? Aanmelden kan via deelnemers@wecycle.nl