De mythe van… miniaturisering is goed

Een mythe is een onzinverhaal dat door veel mensen voor waar wordt aangenomen. In de recyclingwereld doen nogal wat mythes de ronde. Deze keer: nascheiden van afval is beter dan vooraf scheiden bij de bron.

Een groot voordeel van led-diodes is dat ze zo klein zijn. Dat maakt dat ze heel gemakkelijk te verwerken zijn in tal van producten – tot aan schoenzolen aan toe. De opkomst van led-diodes heeft daarnaast ook geleid tot verlichtingsontwerpen die tot voor kort ondenkbaar waren. Was een lamp ooit (een variatie op) een voet met een fitting en een kap, inmiddels kan die letterlijk iedere denkbare vorm hebben. Maar er is ook een keerzijde.

Want de schaal van een led-diode mag dan in veel gevallen een voordeel zijn, in termen van recyclebaarheid is dat zeker niet het geval. Om een voorbeeld te noemen: in een ledlamp ter grootte van een gloeilamp zitten circa tien led-dioden die samen nog geen gram wegen.

De vraag is hoe je daar ooit weer het materiaal uithaalt. Want zelfs als je die diodes gedurende een periode opspaart, duurt het nog steeds enorm lang voordat je een container vol hebt. En helaas is in de recyclingsector één container nog steeds onvoldoende schaalgrootte om een fabriek op te kunnen draaien.

Daarnaast blijft een issue dat materialen die een zekere waarde vertegenwoordigen (ijzer, aluminium) altijd wel hun weg terugvinden in de keten, maar dat er ook materialen zijn die niet of nauwelijks waarde vertegenwoordigen – zoals harde kunststoffen. Die worden in nagenoeg alle apparaten en armaturen verwerkt, en zeker ook in ledlampen.

Kortom: de (kostendekkende) recyclebaarheid van ledlampen is een grote uitdaging voor de toekomst. LightRec volgt dit dossier uiteraard op de voet. Zonder overigens onze eigen uitdaging uit het oog te verliezen, te weten: het blijven inzamelen van energiezuinige lampen en armaturen zolang die nog in de samenleving in omloop zijn. En dat is een uitdaging die nog heel veel jaar actueel zal blijven!

 

Doorlees

Lees meer over: 
Spaarlampen-en-ledlampen-waarin-ze-(niet)-verschillen

 

Lees meer over: 
Alles wat licht geeft moet worden gerecycled


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer