Wecycle Recycle Certificaat voor Vink Aannemingsmaatschappij

Vink geldt als een voorbeeld-speler in de sector als het gaat om het inzamelen van e-waste – en meer algemeen in het hergebruiken van materialen. Het bedrijf werkt al jaren nauw samen met Wecycle en won in 2018 al een keer een Gouden Bakkie. Deze award wordt uitgereikt in opdracht van LightRec Nederland, de stichting waarin de producenten en importeurs van energiezuinige lampen en armaturen zijn verenigd. Het verkrijgen van het WRC onderstreept nogmaals dat Vink qua inzameling bovengemiddeld presteert, aldus Bart van Kalkeren die het certificaat namens Wecycle uitreikte aan Vink-projectleider Martijn de Vries.
Volgens De Vries was 2019 wat het inzamelen van e-waste een ‘topjaar’ vanwege de sloop van het EPO-gebouw. “In 2019 hebben we inpandig 60.000 vierkante meter kantoren ontmanteld. Dat levert natuurlijk een enorme hoeveelheid e-waste op.” Dat Wecycle voor deze monsterklus een aparte ‘verklaring van afdracht’ gaf vindt De Vries zeer positief. “Wat vooral heel prettig is dat je op die manier aan je opdrachtgever kunt laten zien: ‘Kijk, zoveel is eruit gekomen en dit is wat ermee gebeurd is’. Eigenlijk zou dit standaard moeten gebeuren, maar ik snap wel dat het afgeven van dit soort verklaringen voor kleinere projecten administratief wel erg belastend zou worden voor Wecycle.”
Markt nog niet volwassen
Overigens vielen de 40 ton aan lampen en armaturen in het niet bij de hoeveelheden andere sloopmaterialen. Zo kwam er bij de sloop van het 87 meter hoge gebouw zo’n 43.000 ton steenachtig materiaal, 1200 ton metaal, 670 ton hout, 165 ton dakbedekking en 195 ton glas vrij. En dan bleef er nog zo’n 720 ton aan constructieafval over. De Vries: “Voor al deze materialen is er geen Wecycle die je alles uit handen neemt, met inzamelmiddelen op maat die keurig na een belletje worden opgehaald. We zijn dus altijd op zoek naar mogelijkheden gebruikte materialen te verkopen, of ze te gebruiken in eigen projecten. Maar de markt voor tweedehands bouwmaterialen is nog lang niet volwassen. Het voert hier te ver, maar zolang niet de hele keten anders gaat denken – van opdrachtgever tot architect tot eindgebruiker tot welstandscommissie – blijft de businesscase nog lastig.”
Wetgeving
Het apart houden en laten verwerken van lampen en armaturen is overigens geen vrijwillige keuze benadrukt Gied van Hoorn, directeur van LightRec. “E-waste moet volgens de AEEA-regeling na afdanking apart worden ingezameld en mag alleen bij daartoe gecertificeerde verwerkers worden aangeboden. Die verplichting geldt voor alle e-waste. Dus een sloop- of renovatiebedrijf moet ook andere elektrische apparatuur zoals rookmelders, computerschermen en koffiezetapparaten apart houden en aanbieden voor verwerking. Wecycle heeft contracten met gecertificeerde verwerkers waar de apparaten worden omgezet in nieuwe grondstoffen. Zo draagt iedere ontdoener bij aan de circulaire economie.”