Renovatie gemeentehuis Balk eerste samenwerking tussen Bork en Wecycle
De lampen en armaturen die vrijkomen bij de renovatie van het gemeentehuis in Balk, geeft Bork Sloopwerken af aan Wecycle die zorgt voor verantwoorde recycling

Bork Sloopwerken ziet een belangrijke rol voor sloopbedrijven in de circulaire economie. Bedrijfsleider van Bork Recycling Bert Makkinga: “Los van het feit dat volgens het bouwbesluit lampen en armaturen apart moeten worden gehouden, vinden wij het vanuit duurzaamheid onze plicht bij te dragen aan de juiste wijze van hergebruik van grondstoffen. Onze samenwerking hiervoor met Wecycle is makkelijk en het wordt snel geregeld. Bijkomend voordeel is dat wij per project inzichtelijk krijgen wat er is afgevoerd en hoeveel dit is geweest. Het zou mooi zijn als veel collega-bedrijven ons volgen.”
Optimale service en recycling
Op projectlocaties waar in korte tijd veel lampen en armaturen vrijkomen, zorgt Wecycle voor de inzamelmiddelen die passen bij de aard en omvang van het project. Ook de afvoer en recycling van de materialen is kosteloos. Wecycle werkt uitsluitend samen met WEEELABEX-gecertificeerde verwerkers en laat energiezuinige lampen voor meer dan 90 procent recyclen tot nieuwe grondstoffen, armaturen voor meer dan 80 procent. Door optimale recycling blijven grondstoffen behouden, komen schadelijke stoffen niet in het milieu en wordt de uitstoot van C02 vermeden. Wecycle werkt in opdracht van de Stichting LightRec Nederland voor de inzameling en recycling van lampen en armaturen.
Over Wecycle
Wecycle voert de regie over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen, kortweg e-waste. Via ons landelijk dekkend inzamelnetwerk van 10.000 punten kunnen consumenten en professionals e-waste gratis inleveren. Samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners dragen we dagelijks bij aan de circulaire economie. Dit doen we voor 1.800 producenten en importeurs van elektrische apparaten en energiezuinige lampen in opdracht van zes producentenorganisaties: Stichting Bruingoed, Stichting ICT Milieu, Stichting LightRec Nederland, Stichting Metalektro Recycling, Stichting Verwijdering Elektrische Gereedschappen en Stichting Witgoed. In 2017 hebben we 107 miljoen kilo e-waste ingezameld en gerecycled met een nuttige toepassing van 97 procent. Hiermee is een CO2-uitstoot vermeden van 345 miljoen kilo.