Nieuws over de Algemeen Verbindend Verklaring (AVV)

10 januari 2019 Stichting LightRec heeft in 2018 opnieuw een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) aangevraagd voor lampen bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. LightRec verwacht begin 2019 een ontwerpbesluit hierover. De stichting zal alle betrokken producenten en importeurs apart informeren als er meer bekend is. Op deze site vindt u updates over de actuele ontwikkelingen.

Het nut van een AVV

Met de Algemeen Verbindend Verklaring zorgt de overheid ervoor dat alle producenten en importeurs van energiezuinige verlichting verplicht bijdragen aan de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen. Door deze bijdrage kan LightRec continu werken aan een kostenefficiënte en duurzame inzameling en verwerking van afgedankte verlichting. Zo is er de afgelopen jaren, samen met uitvoeringsorganisatie Wecycle, gewerkt aan inzamelstructuur met landelijke dekking. Dit heeft als resultaat dat alle grote supermarktketens, vele bouwmarkten, tuincentra en andere winkels nu beschikken over een inleverbak voor consumenten. Professionele afdankers kunnen terecht bij de technische groothandel.

Hoge inzameldoelstelling vraagt om meer actie

Vanaf 2019 gaat de Europese inzameldoelstelling omhoog van 45% naar 65% van het gewicht aan producten die op de markt worden gebracht. Het bereiken van de wettelijke inzameldoelstelling gaat niet vanzelf. Een gezamenlijke en langdurige inspanning is hard nodig. De AVV levert hieraan een grote bijdrage, want zo kan LightRec de continuïteit van het inzamelsysteem en de collectieve producentenverantwoordelijkheid waarborgen. De inzamelstructuur kan worden onderhouden, lekstromen kunnen worden aangepakt en consumenten kunnen met aansprekende voorlichtingscampagnes gewezen worden op de Wecycle-inleverbakken. Met één sluitend inzamelsysteem kunnen we op kostenefficiënte wijze werken aan zo hoog mogelijke inzamelresultaten.

Draagvlak voor de AVV is groot

Stichting LightRec heeft alle deelnemers op de hoogte gesteld van de aanvraag van de nieuwe AVV. De overgrote meerderheid van de achterban, samen goed 90% van het marktvolume, steunt deze aanvraag.

Bekijk de veelgestelde vragen

terug naar overzicht