Basro elektrotechniek wint Gouden Bakkie Award voor recordhoeveelheid ingezamelde armaturen en lampen

13 oktober 2022 Zoetermeer, 13 oktober 2022 | Installatiebedrijf Basro elektrotechniek in Bergschenhoek heeft onlangs een Gouden Bakkie Award ontvangen omdat het bedrijf afgelopen jaar een recordhoeveelheid afgedankte armaturen en lampen heeft ingezameld. Bij de uitvoering van een groot vervangingsproject in opdracht van Intergamma maakte Basro slim gebruik van de on-site inzamelfaciliteiten die Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) - bekend van de Wecycle-inleverpunten en -campagnes - de installatiesector aanbiedt.

De Gouden Bakkie Award werd in 2012 in het leven geroepen, met financiële steun van stichting LightRec namens de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting. De onderscheiding wordt, inmiddels voor de elfde maal, jaarlijks toegekend aan bedrijven en/of gemeenten die zich op het gebied van inzameling van lampen en armaturen positief (hebben) onderscheiden. Niet alleen het daadwerkelijk ingezamelde gewicht aan lampen en armaturen kan daarvoor een indicatie zijn, maar ook een langjarige vlekkeloze executie van de inzameling. Of bijvoorbeeld het actief ondersteunen van speciale inzamelacties die Stichting Organisatie Producenten-verantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN), bekend van de Wecycle-inleverpunten en -campagnes, organiseert. 

Basro is met ongeveer vijftig medewerkers een middelgroot installatiebedrijf dat vanuit Zuid-Holland opdrachtgevers in heel Nederland bedient, waaronder grootwinkel- en automobielbedrijven, bouwmarkten, kantoren, scholen, vastgoedbedrijven en zorginstellingen. In 2021 kwam bij de onderneming het verzoek binnen om de verlichting in de kantoorblokken van alle KARWEI- en GAMMA-bouwmarkten in Nederland om te bouwen naar de nieuwste generatie ledverlichting. 

De omvang van deze opdracht was dusdanig dat Ivo Koot werkvoorbereider bij Basro, vrijwel onmiddellijk inzag dat dit tot logistieke problemen zou gaan leiden, onder meer omdat de hoeveelheid afgedankte lampen niet in de standaard Basro-bedrijfsbussen zou passen. 

Na overleg met Stichting OPEN bleek het echter mogelijk om op elke werklocatie een aparte inzamelcontainer te plaatsen, die na uitvoering van de werkzaamheden weer werd opgehaald. Door dit proces vooraf te stroomlijnen en te standaardiseren konden de installateurs van Basro gedurende meerdere maanden zonder hick-ups doorwerken aan dit omvangrijke vervangingsproject. 

Voortrekkersrol

Basro is al partner van Stichting OPEN sinds de begindagen van de inzameling. Deels omdat het bedrijf duurzaamheid een belangrijk onderwerp vindt (ook de eigen kantoren zijn voorzien van ledverlichting en aanwezigheidsmelders, er zijn voorzieningen voor een gescheiden afvalverwerking en de orderafhandeling geschiedt grotendeel papierloos), maar ook omdat het graag een voortrekkersrol wil spelen. Koot: “Mijn indruk is dat er in de branche vaak heel veel tijd en energie gaat zitten in het zoeken van de beste duurzame verlichtingsoplossing voor de klant, maar dat er niet of te laat wordt nagedacht over wat er met de afgedankte armaturen moet gebeuren. Uiteindelijk wordt dan maar een metaalrecycler gebeld die de boel natuurlijk graag komt ophalen, maar dat zijn doorgaans geen CENELEC-gecertificeerde bedrijven. Of monteurs rijden in de eigen of de baas zijn tijd naar zo’n lokale speler toe om nog wat extra euro’s te vangen – iets dat je als professioneel bedrijf ook niet zou moeten willen. Dus daar zit nog wel ruimte voor verbetering.”

Ook is Koot positief over de aanvullende vergoeding voor armaturen die Stichting OPEN biedt. “Die maakt dat je je project ook met wat extra handling toch financieel mooi sluitend kunt maken - zelfs als je bijvoorbeeld onvoorzien een hoogwerker moet huren, om eens wat te noemen. Uiteindelijk kan ik de concullega’s alleen maar aanraden met hen in zee te gaan, want je hoeft er niet veel extra’s voor te doen en je wéét dat je een échte bijdrage levert aan een verantwoorde verwerking.” 

Volgens Gied van Hoorn, bestuurslid van Stichting OPEN en directeur van LightRec, belangenbehartiger voor de verlichtingssector, is de Award voor Basro een lichtend voorbeeld van de samenwerking op maat die mogelijk is tussen Stichting OPEN en de installatiebranche”. Van Hoorn: “De verantwoorde inzameling van armaturen is na al die jaren van samenwerking met ons integraal onderdeel van Basro’s duurzaamheidsinspanningen geworden. Door in een vroege fase bij ons aan de bel te trekken was de maatwerkoplossing voor ons geen enkel probleem. Deze Gouden Bakkie Award onderstreept de kracht van ketensamenwerking en hopelijk doet goed voorbeeld goed volgen.”

 

Lees het complete interview: https://www.stichting-open.org/basro-wil-echte-bijdrage-leveren-aan-verantwoorde-verwerking/

 

 

terug naar overzicht