Trends in verlichting

Naast de inzamelresultaten, staan we ook dit jaar stil bij de trends op lampengebied. Immers, de lampen die nu op de markt komen, vinden we over 10 à 15 jaar weer terug in ons inzamelsysteem.

2015 is het jaar waarin de opmars van ledverlichting zich voortzet. Verlichting met conventionele lichtbronnen als tl, spaarlamp en halogeen moeten het al vaak afleggen tegen de zeer zuinige ledlampen en ledinaires. In 2014 werden er voor het eerst meer ledlampen verkocht dan spaarlampen.

Steeds vaker valt de keus op ledlicht omdat het energiegebruik laag is en de levensduur veel langer is dan bij andere lichtbronnen. Nu ook de prijs van ledverlichting omlaag gaat, wordt led een aantrekkelijk alternatief voor tl-buis of spaarlamp.

Bredere functie
Minder afval en dus minder recyclen. Ook wat sfeer, design en uitstraling betreft, troeft led andere vormen van verlichting af. Door technische innovaties passen verlichtingsoplossingen steeds beter bij de tijdloze en draadloze wensen van de consument. Zo zijn sommige lampen met wifi te bedienen en kan de kleur van steeds meer lampen per moment worden aangepast aan sfeer, functie van de ruimte en het moment op de dag. Verlichting krijgt in 2015 daarmee een bredere functie.