Verlichting inleveren in winkels: dit zijn de regels

Onlangs berichtten wij nog dat het inzamelnetwerk van Wecycle, de uitvoeringsorganisatie van LightRec, in de detailhandel flink gegroeid is. Zo hebben al 600 bouwmarkten inzamelmiddelen voor energiezuinige verlichting staan. En kunnen consumenten ook in de meeste supermarkten, warenhuizen en verlichtingszaken terecht met hun oude, kapotte lamp. Maar waarom ben je als winkelier eigenlijk verplicht een oude lamp aan te nemen? En wat zijn de regels precies?

Het is in de wet vastgelegd dat partijen die verlichting verkopen zorg moeten dragen voor de verantwoorde afhandeling van de oude lampen. Winkeliers die lampen verkopen zijn dus wettelijk verplicht om oude lampen van consumenten aan te nemen voor recycling. Officieel geldt hierbij de ‘oud-voor-nieuw regeling’ en voor spaarlampen zelfs de ‘oud-voor-niets regeling’. Dat wil zeggen dat wanneer iemand een nieuwe lamp koopt in de winkel, zij de oude daar ook moet kunnen inleveren, spaarlampen mogen altijd ingeleverd worden. De winkelier is vervolgens verplicht om ervoor te zorgen dat de lamp op een duurzame manier wordt gerecycled via de milieustraat of via Wecycle.

Winkelketens (die verlichting verkopen) zijn verplicht oude lampen van klanten aan te nemen voor recycling.

In de beginjaren van LightRec en Wecycle namen veel winkeliers het nog niet zo nauw met de regels, maar er heeft een heuse kentering plaatsgevonden. Veel winkels hebben de afgelopen jaren – al dan niet in samenwerking met Wecycle – inzamelbakken geplaatst waar consumenten hun oude lampen altijd kunnen inleveren. Makkelijk voor de consument én goed voor het milieu.

Wat gebeurt er met de lampen?

Het is heel belangrijk dat lampen op de juiste plek belanden nadat zij worden afgedankt. Gloei- en halogeenlampen mogen bij het restafval. Maar energiezuinige lampen, zoals tl-buizen, spaarlampen en ledlampen (en de bijbehorende armaturen), kunnen gerecycled worden, zodat grondstoffen hergebruikt kunnen worden. Schadelijke stoffen zoals kwik komen zo bovendien niet in het milieu terecht.

Lampen opslaan

Er zijn meerdere mogelijkheden voor winkeliers om de ingeleverde oude lampen op een verantwoorde manier op te slaan.

Inzamelbakken- of meubels in de winkel

Wecycle kan speciale inzamelmeubelen maken in de huisstijl van de winkel. Deze bakken staan bijvoorbeeld bij de ingang, zodat consumenten zelf hun oude lamp er in kunnen deponeren. Wecycle levert tevens inzamelmeubelen waar ook kleine elektrische apparaten en/of batterijen in kunnen.

Lampen opslaan achter de counter

Niet elke winkel heeft ruimte om voor de toonbank inzamelmeubelen te plaatsen. Dan kan het handiger zijn de oude lampen achter de counter op te slaan. Ook hiervoor heeft Wecycle verschillende passende oplossingen om de lampen veilig in te zamelen.

Ophalen van oude lampen

Winkeliers kunnen de ingezamelde lampen gratis inleveren bij Wecycle of hun leverancier. Meestal worden ze zelfs gratis opgehaald.

Voor meer informatie over de inzamelmogelijkheden kunt u contact opnemen met Wecycle via T. 079 – 7600 610.

 

 

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer