Media Markt: inzameling en recycling is een integraal dossier

Media Markt was twee jaar geleden de eerste grote elektronica-retailer in Nederland die startte met de inzameling van kleine elektrische apparaten en lampen. En hoewel die stap aanvankelijk met enige reserve gezet werd, heeft het concern de inzameling van e-waste inmiddels onderdeel weten te maken van een geïntegreerd reststroombeleid dat niet slechts kostendekkend is, maar zelfs tot een positief financieel resultaat leidt. “Het is een echte win/win-situatie geworden.”

 

Op zeker moment kwam alles bij elkaar, herinnert Leo van Dongen, Head of Construction & Store Operations bij Media Markt-Saturn zich. “We zagen de retourstromen in onze vestigingen groeien en we wilden die meer centraal, dus niet langer winkelspecifiek gaan managen”, zegt Van Dongen. “Dit vanuit de filosofie dat op die manier de kwaliteit van de inzameling en recycling omhoog zou kunnen: ik heb e-waste eigenlijk nooit als afval beschouwd maar als basis voor nieuwe producten. Op dat natuurlijke moment kwamen we in contact met Wecycle en wisten we elkaar te vinden. Toen was het besluit om samen op te gaan trekken snel genomen.”

 

Van Dongen wist zijn manager – CEO Gordon Scholz – ervan te overtuigen dat een relatief forse investering in inzamelmeubels voor de inmiddels 49 vestigingen een verantwoorde beslissing was. “Natuurlijk voelde het wel een beetje als je nek uitsteken”, zegt hij nu achteraf. “Afgedankte spullen zijn nu niet echt onze core business en je loopt ook nog eens een zeker reputatierisico als je de zaken niet goed regelt. Aan de andere kant: er is wetgeving, een verantwoorde omgang met het milieu wordt steeds belangrijker én het is natuurlijk ook een stuk service naar onze klanten toe. Die laatste aspecten gaven toch de doorslag.”

Bonus
Inmiddels zamelt Media Markt op jaarbasis een volgens Van Dongen ‘zeer aanzienlijke’ hoeveelheid e-waste in, waaronder ook spaarlampen en tl-buizen. “Dat is voor ons natuurlijk niet de hoofdmoot, maar we doen het wel”, zegt Van Dongen. “Ik denk sowieso niet in aparte stromen: voor mij is inzameling en recycling een integraal dossier. We werken samen met Wecycle, maar ook met afvalverwerkers zoals Sita, Van Ganzewinkel en Renes voor het reguliere restafval zoals papier, karton en plastic. En het mooie is: al die stromen tezamen leveren onder de streep een positief financieel resultaat op omdat er voor bepaalde waardevolle reststromen een vergoeding wordt betaald. Het is dan ook mijn overtuiging dat je prima aan alle wetgeving kunt voldoen, en als je het op een goede manier doet met de juiste partijen aan boord het ook helemaal geen kostenpost is. En er is intussen wél een bonus in de vorm van een prima service voor je klanten. Kortom, het is een echte win/win-situatie geworden.”

Een groeiend deel van de retourstromen worden overigens gegenereerd door de webshop van Media Markt: het bedrijf neemt afgedankte apparatuur gratis mee bij aflevering van nieuwe. In de vestigingen zelf wordt het ophalen van apparaten en het schoonhouden van de bakken volledig door Wecycle gemanaged, zegt Van Dongen. “En dat gaat heel goed. We hebben er letterlijk geen omkijken naar.”

Media Markt communiceert niet actief dat het afgedankte e-waste en verlichting inneemt. “Maar”, zegt Van Dongen, “al die bakken staan vooraan in de winkels, dus in het kassa/service gedeelte. We zorgen dus in de eerste plaats voor een goede zichtbaarheid. Voor de rest zorgt de mond-tot-mondreclame ervoor dat iedere klant het inmiddels echt wel weet.”

 

Omschakelen van tl naar led
Het reststroombeleid van Media Markt is onderdeel van het totale MVO-beleid dat zich richt op het verduurzamen van de gehele organisatie, zegt Van Dongen. “Het is een publiek geheim dat we een grootverbruiker van stroom zijn”, zegt hij. “Om die reden zijn we nu volledig aan het omschakelen van traditionele tl-verlichting naar ledverlichting, zowel in de winkels als in de magazijnen. Dat traject moet binnen drie jaar afgerond zijn, maar we merken nu al dat de vestigingen die met ledverlichting zijn uitgerust aanzienlijk minder energie verbruiken en ook minder afval genereren omdat led veel langer meegaat. Daarnaast werken we ook aan een betere klimaatbeheersing, onder meer door het installeren van de nieuwste technieken.”

En wat gebeurt er met de afgedankte tl-buizen? Van Dongen: “Die worden door onze bouwpartner uiteraard conform de eisen ingezameld. We zorgen er als opdrachtgever contractueel voor dat dit goed gebeurt, want het laatste dat we willen is dat ons e-waste op een verkeerde plek terecht komt. We doen ons uiterste best, dus we hebben hier wel een naam te verliezen.”

 


Over LightRec

LightRec is een initiatief van de producenten en importeurs van energiezuinige verlichting in Nederland. Deelnemers van LightRec voldoen via de deelnemersovereenkomst automatisch aan hun wettelijke verplichting om ook zorg te dragen voor hun producten nadat deze worden afgedankt. » lees meer